Translate

Om båten

  • Kallesignal: LA 4689.
  • MMSI: 825701501
  • Hastighet: 32 knop.
  • Lengde 5,75 m.
  • Bredde 2,46 m.
  • Dybde 0,43 m.
  • Høyde over vannlinjen 2,18 m.
  • Vekt 1050 kg + motor 140 kg.
  • 3-4 køyeplasser.
  • Bensintank 100 liter.
  • Vanntank 20 liter.
  • Motor: 115 HK Yamaha.
  • CE kategori C6.
  • AIS: Veslefrakt,
  • Kommersiell bruk av stoffet kun etter avtale.

søndag 31. august 2014

Endelig litt fisk

I ettermiddag dro jeg, fruen og min far som hadde "bestilt" fisketur. Han har ikke vært med i nybåten ennå. Med en  temperatur på 23-24 grader nå sist i august er veldig bra og det er nesten 16 grader i vannet enn.
Min faste fiskeplass ute på Klakkan skuffet, slik de har gjort i det siste. Vi dro derfor ut til noen grunner i retning lykta i Ramsøysundet og deretter videre til Araholmen og noen grunner utenfor. Der var det mye fisk på ekkoloddet men det var trått å få napp. Med tre stenger ute fikk vi 3-4 greie torsker og 6-7 småsei i løpet av 3-4 timer.
Vi berget en god middag og har nok agnfisk til neste gang.

Nå i august er det flott lys og det er utrolig fint å være på sjøen selv om en ikke får så mye fisk, når vi da berger middagen er det helt fint.
Turen ble på 48 nm.
Fruen lå i køya foran og leste. På veg ut lå jeg på 3.650 rpm og havnet på litt over 24 knop, det er reaskere enn jeg er vant til på det turtallet. På returen fikk jeg bare 21-22 knop med samme turtall. (Normalt turtall for å få 23-24 knop er ca.3.900 rpm. 4.000 rpm gir vanligvis 24,5 knop). Jeg regner med at forklaringen er strømforhold.

Loke III i bøya.

Film fra fredags kvelden når jeg var alene.
Uredigert film fra mobilkamera.

lørdag 30. august 2014

Det e turan som tælle. (Det er turene som teller.)

På godt trøndersk og godt nordnorsk så blir det stort sett samme uttrykk.
Det e turan som tælle, bar med forskjellig trykk og uttale.
Var ikke noe fisk men en fin kveld med solnedgangen utover Ramsøyfjorden i retning Frøyfjorden sammen med en par kopper kaffe. Jeg fisket stort sett bare etter stor fisk. Bildene er tatt med mobilkamera så det er ikke toppkvalitet men det gir et inntrykk av lys og stemning.
I dag får vi fisker-gjester, håper vi får såpass på kroken at vi får noe å spise om ikke annet.



fredag 29. august 2014

Fisketur med Jeanneau Merry Fisher 595. Ramsøyfjorden i retning Frøyfjorden.

Som jeg skrev søndag kveld så fikk jeg ikke noe fisk. Intensjonen med å rigge til kameraet var å vise fisking med båten. Jeg har likevel klippet filmene og satt dem sammen til en liten filmsnutt på knappe 2 minutter. Den viser litt hvordan båten går i sjøen og hvordan det fungerer å fiske fra akterdekket.

Det var en fin kveld med fin solnedgang og rolige havdønninger på ca. halvmeteren lengst ute, de vises dårlig på filmen. På returen var det mørkt så jeg filmet ikke, det var da litt ruskevær og jeg gikk innover i behagelige 16-20 knop.

Hastigheten jeg lå på utover var ca.24 knop. Kjøreavstanden var på 10-12 nm fra Lesund ut i Ramsøyfjorden med retning Frøyfjorden. Totalt kjørte jeg 25-26 nm.

Årsaken til såpass store (kostbare) distanser er at det er så mye nise og småhval i Trondheimsleia at jeg ikke fikk fisk.
Jeg benyttet derfor sjansen til å bli kjent med nye potensielle fiskeplasser ute i Ramsøyfjorden. Jeg fant et par plasser med mye og tilsynelatende stor fisk, men jeg lå ikke i ro mange minutter før 5-6 niser "patruljerte rundt båten. Jeg filmet ikke dette. Men fikk et greit bilde som jeg har lagt ut tidligere. (Skal man få til god film av nisene og annen småhval må man filme og redigere svært mange timer, det har det ikke vært tid til så langt. Det er mange gode naturfotografer som viser dette. Jeg har stort sett båt og fiskefokus.)

Jeg nevnte kostbare distanser, to turer på 25-26 nm hver blir over 50 nm tilsammen, det betyr knappe 40 liter bensin og koster over 600 kroner så en kan ikke gjøre det hver helg uten fangst.

Selv om jeg ikke fikk fisk så fikk jeg en fin naturopplevelse.
Jeg har nå nesten 70 timer på loggen i år.
Samlet  kjørelengde på båten siden jeg kjøpte den er på 1020 nm. (Årets 60 -70 timer + de jeg kjørte i fjor høst).

Båten har blitt brukt nord på Helgelandskysten fra Tonnes (Polarsirkelen) opp til og med Meløybasenget og rundt Hitra-Smøla området. Jeg har vært på tur både med fruen, med venner, til vannskikjøring med sønnene og venner, samt en god del alene.


onsdag 27. august 2014

Lasting av båt og overlast. Ulykke med Dolmøy 230.

Etter sommerens skriving om overlasting av båter har jeg tenkt litt på folks oppfatning av at maksvekt er bortimot veiledende. Fokuset oppstod etter en ulykke med en Dolmøy 230 som kantret og en svensk sportsfisker døde i vannet.

Båtjournalister har hatt lite fokus på lasteevne,  når man ser tilbake på båtomtaler så spiser journalister og publikum produsentens passasjertall rått uten å reflektere over angitt totalvekt.

Merry Fisher 595 har en lasteevne på 610 kg. Om jeg har oppfattet CE reglene riktig så omfatter denne lasten gjelder bensin, motor, vanntank, fiskeutstyr osv.
Merry Fisher 605 har lasteevne på 830 kg.

Fast utstyr og vekter:
Evinrude E-tec 90 HK-140 kg (Yamaha 115 - 170 kg)
Bensin 100 l.- 66 kg. (Densitet 0,66)
Vanntank: 15 l- 15 kg.  (standard på båten er 20 liter, jeg har 15 liter.)
Bord på akterdekk + annet småtteri: 10 kg
Anker og tauverk 10 kg.
Sum vekt fast utstyr: 241 kg (med Yamaha 115 Hk-270 kg) (Kan reduseres med over 50 kg)

Nyttelast = Tillatt makslast - fast utstyr- bagasje
610 kg - 241 kg =  Merry Fisher 595 har da lasteevne 369 kg, dette er med passasjerer og bagasje.
830 kg - 270 kg = Merry Fisher 605 har da netto lasteevne  560 kg, altså passasjerer og bagasje

Med andre ord så må man passe på å lette båten dersom man skal på kosetur med 6 personer ombord. I realiteten ser jeg at det er sjeldent at man er så mange i båten.
I sommer har vi vært opptil 5 i båten i forbindelse med vannskikjøring og i forbindelse med en godværstur. I godt vær oppleves det at det er plass til 6 personer.*

Få ned vekten:
 Det enkleste er å legge unødig ekstrautstyr i båthuset, kjøre med ca halv tank og ha med lite vann.
Man vinner fort lasteevne på mer enn 50 kg. Man får da:369+50= 419 kg, noe som kan være 4 voksne og 2 ungdommer. Husk at 4 litt overvektige voksne utgjør nesten denne vekten alene.

Til sammenligning:
Evinrude E-tec 90 HK-140 kg
Honda 100 HK- 170 kg
Suzuki 100 HK- 190 kg
Suzuki 90 HK- 160 kg

Tenker man på litt større (f.eks 20-21 fot) båt så krever det større motor og da følger det oftest med større bensintank. Jeg har sett på tallene på et par tre båter jeg finner data på og blir litt betenkt.
115 HK motorer veier fra ca.200 kg og opp til 225 kg. en 200 liters bensintank veier 132 kg(+ selve tanken) og en vanntank på 100 liter veier drøye 100 kg. Så trenger man litt større anker og litt mer av annet utstyr slik at tau og anker blir 20 kg. Kanskje har man 2 store batterier i stedet for et lite, det gir en mervekt på mer enn 30-40 kg. Summerer man dette så ser man at den litt større båten får en utstyrsvekt på opptil 517 kg mot Merry fisher 595 sitt utstyr på 241 kg. Det er en differanse på 276 kg som man må ta med i betraktningen. En større båt må med andre ord ha minst 886 kg (850-900 kg) i lasteevne for å samme netto laste/passasjer-kapasitet som Merry Fisher 595 og over et tonn sammenlignet med Merry Fisher 605.

Til ettertanke når man ser på brosjyren til f.eks Buster Cabin som anbefaler 150-200 HK, har 200 liters tank og angir 8 personer. Samtidig oppgir de en lasteevne på 600 kg ifølge brosjyren på deres nettside. (Det er litt uklart i brosjyren om dette er CE merkingen eller et annet nettotall. Dersom det er CE merkingen så er den tørrvekt uten motor.)  http://www.buster.fi/sites/default/files/attachments/buster_nor_low.pdf

Tilbake til Dolmøysaken. Dolmøy 230 er en 23 fots CE merket båt for fritidsbruk i kategori C (utvidet). Dvs.13,4m/s med vind og 3,4 meter høye bølger ved kysten.
En svensk turist døde etter å ha havnet i vannet da en Dolmøy 230 ble fylt med vann og kantret.
Årsaken til at båten ble fylt med vann er i følge Statens havarikommisjon for transport en kombinasjon av overlast og en uheldig utforming av dørkluker uten tetting. Grunnet overlasten har det kommet noe vann inn gjennom sjøslagportene og dette vannet har trengt ned i rommet under dørken. Når det rommet har vært delvis fylt opp så har det trengt vann inn i tilstøtende rom som ikke er drenert eller tømmes av lensepumpen.
Kritikken av Dolmøybåtene går ikke på sjøegenskaper eller det båten er designet for. Det er kombinasjonen overlast og uheldig utforming som er i fokus. Den uheldige utformingen gjør at selv lite vann på dekk gradvis vil trenge inn under dekk. (jeg har sjekket under dekk på Merry Fisher, tilstøtende rom er drenert så problemet skal ikke kunne oppstå)
http://www.aibn.no/Sjofart/Undersokelser/14-420
For de som har med mange passasjerer, fisker mye eller er ute i dårlig vær kan det være verdt å tenke på nivåføler med alarm under dekk, det er ikke standard på de fleste båter.

Personlig kjenner jeg ikke Dolmøybåtene, men har sett dem i bruk og har et godt inntrykk, men de må brukes med vett. De kan ikke laste mer enn 775 kg .
Samlet last av 5 fiskere + 1 guide og opp mot 100 kg fisk + motor og bensin var på ca.900 kg.
Fra produsentens hjemmeside

Dette tror jeg gjelder mange båter i størrelsen 6-7 meter så jaget etter mange passasjerplasser i relativt små båter er noe man skal være forsiktig med.
Ønsker man å ha med mange venner eller storfamilien så må man rett og slett kjøpe stor båt. Som båtfører er man kaptein og ansvarshavende. Man påtar seg et stort ansvar som skipper/reder når man stapper 8-10 mennesker i f.eks en Buster Cabin og tilsvarende båter uten å tenke på vekt.

Et annet aspekt er ansvaret dersom man gjør en feil i f.eks 25 knop.
Det er mer stressende og mulighetene for feil er større når det er mange folk på lite areal, sannsynligheten for feilnavigering/ uoppmerksomhet øker.

NB! Dette er en blogg, ikke et vitenskapelig dokument. Tallene jeg bruker er cirkatall og det er ikke noen andre som leser korrektur. Å dobbelsjekke absolutt alt tar tid. Faktafeil kan forekomme selv om jeg forsøker å være korrekt.

*Med å lage en ekstra sitteplass over døråpningen så kan 4 voksne sitte oppe i vindushøyde inne i kabinen på Merry Fisher 595. Den praktiske grensen for hva som er koselig er 4-5 personer når det er dårlig vær og alle vil være inne i kabinen.

Oppdatering februar 2015:
I oktober 2014 har Dolmøy oppdatert videofilmen som presenterer båten med fleksistyring. Om oppdateringene vedrørende båten er fra samme dato vet jeg ikke.
De viser ikke bilder, bare videofilm av båten mens den kjører.
Bildemappen viser ikke noen bilder av lukeløsning men inneholder mange bilder av båten og dens løsninger, styreløsningen som vises på bildene er ikke den samme som på videofilmen.
Her er bildene: http://vindfang.no/dolmoy230f/index.html
Mens spesifikasjonen de oppgir indikerer på at konstruksjonen er endret uten at de skriver dette.
Her er direkte link til hjemmesiden: http://dolmoy.no/baat/baat/vis/1
Hjemmesiden sier dette: 
Hvorfor Dolmøy 230 (Fisker eller Combi):
 • Dobbelt skrog og innerliner
• Flytetanker styrbord, babord og framme
• Dobbel kjøl (flytetank)
• Dobbel framskip (flytetank) 
Dette betyr at båten ved skrogskader/tar inn vann, har denne tilleggssikkerheten og derved ikke synker. Batteriet er montert på dekk, noe som betyr at lensepumpa får strøm og at båten holder seg flytende og kan kjøres for motor til kai selv om båten er fylt med vann. Tester gjort med vannfylt båt viser at den også er meget stabil. Båten har meget god avrenningspalte, det fins ingen skrog-gjennomføringer eller slanger som kan lekke eller gå tett. Dette betyr at båten har et selvlensende flushdekk, og dekket er plant både foran og akter (ingen ”snublekanter”

Fra annonse 2018:

Samlet tillat makslast inklusive motor = 775 kg.

http://dolmoy.no/baat/baat/vis/1 
Spesifikasjon
Dolmøy 230 Fisker Fleksidrive kr 229.000
Lengde6,90 m
Bredde2,45 m
Vekt850 kg
Motor60-115 HK
RiggLang
Maks belastning4-6 pers =450 kg + utstyr/fangst + motor = 775 kg
FartMax motor 35 knop
KategoriC
Ankerboks2
BadestigeStandard
SelvlensendeStandard
StyringHydraulisk

mandag 25. august 2014

Sikerhet og sikkerhetstankegang ombord i båt. Båthavari august 2014

Jeg har vært litt inne på det før. På bakgrunn av en ulykke nå i helga tenkte jeg det var tid for å nevne at tanken på sikkerhet i små båter viktig.

I sommer omkom en svensk turistfisker etter kantring ved Mehamn i Finmark. Der ble det brukt drakt og sikkerhetsvest,  det ble ikke sagt noe konkret om årsak men det kan virke som helse var en medvirkende årsak.

Nå i helgen sank en fritidsbåt ved Buholmrosa i Osen. Hurtigruta MF Lofoten snudde og tok dem ombord.
Mange aviser har skrevet om dette.
Namdalsavisa er vel nærmeste avis til hendelsen. http://www.namdalsavisa.no/Nyhet/article7545420.ece

Her er et lite klipp fra artikkelen, det er kapteinen som uttaler seg til avisa:

Mayday

Det var et ektepar i 40-årene fra Trondheim og en hund om bord i den 26 fot lange båten.
– Vi hørte et mayday-anrop på kanal 16 på VHF-radioen, og skjønte med en gang at det var en fritidsbåt som hadde gått på grunn og tok inn vann ved Buholmsråsa fyr, forteller Lande.
MS Lofoten var på veg sørover og hadde passert ulykkesstedet da nødanropet kom. Båten måtte derfor snu for å berge de tre.

Båten sank

Etter hvert måtte ekteparet og hunden ut i vannet da båten sank. Ekteparet sto med vann til livet da MS Lofoten kom.
– Paret hadde heldigvis med seg en liten lommelykt som gjorde at vi...
 Sikkerhetsutstyr er viktig også i små båter. 
Kart og plotter, samt å holde sitt bestikk i orden er selvsagt viktig. Men vi er mennesker og feilnavigering skjer og tekniske ting som motorstopp eller lekkasjer skjer også av og til.

Jeg mener derfor at det er viktig å ha med litt sikkerhetsutstyr i båten.

  1. Sjøkart samt at man må vite hvor man er på kartet. Lupe til å se detaljer.
  2. Linjaler, passer,  (navigasjonshjelpemidler)
  3. Kompass som er "kalibrert". Dvs justert for magnetisme ombord. Evt. ha deviasjonstabell.
  4. VHF, gjerne koblet opp mot kartplotteren slik at det går melding med posisjon direkte dersom uhellet er ute, (Distress funksjon)
  5. Kartplotter med oppdaterte kart for området. Jeg mener at mobil/ Pad o,l er utilstrekkelig.
  6. Redningsvester til alle i båten er påbudt og viktig. De ikke bare flyter men de isolerer også, slik at varmetapet blir mindre.
  7. Redningsdresser eller flytedresser er noe man bør vurdere sterkt. Disse isolerer mot vær og vind og øker overlevelsestiden betydelig.
  8. Lommelykt med friske batterier(hodelykt). Strobelight er enda bedre.
  9. Nødsignalutstyr.
  10. Pumper, det er viktig med fungerende lensepumper.  På min Merry Fisher 595 er det tre elektriske pumper og en manuell. To elektriske under dørken inne i kabinen og en elektrisk og en manuell under akterdekket. NB! Jevnlig ettersyn.
  11. Jolle, redningsflåte e.l. Går man store strekninger bør man vurdere å ha en slags redningsfarkost dersom det er plass ombord.
  12. Anker, drivanker og tauverk. Drivankeret må være stort nok og ha tau på minst tre ganger båtlengden. (min erfaring er at det må være 20-25 meter).
  13. Bensin/dieselfilter. Reservedrivstoff.
  14. Verktøy, sikringer, ekstra pærer. Hodelykt for "mekking"
Det er to scenarier man må forberede seg for.
  1. Forlis grunnet vanninntrenging. (Crash i høy hastighet med og uten promille tenker jeg ikke på her.)
  2. Teknisk svikt med påfølgende avdrift og fare for kantring, grunnstøting osv.

Vanninntrenging kan skyldes grunnstøting, treff i vannet av gjenstander eller tekniske feil.. Tekniske feil kan være propellhylser, skroggjennomføringer, slanger og pumper.
Godt vedlikehold og utskifting av deler som er utsatt for tæring er viktig. Doble slangeklemmer regnes nå som standarden.

Teknisk svikt kan skyldes så mangt. Det man kan gjøre for å forebygge dette er:
  1. Regelmessig oljeskift
  2. Regelmessig skifte av filtre, både diesel/bensin og oljefilter
  3. Ha god kontroll på vannutskillere. Vann inn i en Common rail diesel koster fort 100-150.000 samt at det kan føre til havari.
  4. Årlig kontroll av bensin eller dieseltank.
  5. Følge de serviceinstrukser som motorleverandøren gir.
  6. Være nøye med hvor man fyller og hva man fyller. Tenk på diskusjonen om Dieselkvalitet etter mange havarier på Volvo TMD dieslene.
Dersom uhellet er ute og motoren har stoppet så bør man ha såpass med verktøy at man kan fikse småting, uten verktøy er man hjelpeløse. Er man handyman vil man oftest ha med mer verktøy enn den rene amatør, men et vist minimum bør være på plass.

Er man først havnet i vannet så bør man ha beskyttelse mot kulden.
En redningsdress er absolutt å foretrekke. F.eks den som kalles passasjerdress 

fredag 22. august 2014

Klar for ny båthelg. Kosetur til Aure.

Kallandsvågen fredag kveld (22.08.2014)
Legg til bildetekst
Når dagene blir kortere og kveldene mørkner utover august blir det mange fine stunder som man kan nyte selv om det er litt for mørkt å ut å fiske når man har kommet fram til hytta.

Det ble kosetur med båten inn til Aure. Vi var 4 personer, fruen og min søster og svoger.  Tur retur er det 16,9 nm.

Vi la til på gjestebrygga og fikk handlet maling og noen beslag på Coop byggshoppen på brygga. Fruene var en tur på Strand klær.

Jeg er litt blandet i mitt syn på å betale for kortidsparkering der hensikten er shopping. Jeg tror kanskje at butikkene egentlig taper på det på lang sikt.

Når vi kjørte til Aure var det strålende vær og fruene satt bak, mens vi gutta satt inne og pratet litt båt. Det er ganske sannsynlig at svogeren kjøper ny båt i høst.
Første kvarteret tøffet vi på tomgang, det vil si  drøye 3 knop, dro opp i 24 knop bort til Lesundet, der det er 5 knops grense. Å tøffe gjennom Lesundet er vakkert og avslappende. Etter Lesundet trakk min søster inn igjen, det er litt mer høstlig drag i luften selv når solen skinner.
Med to bak og to inne (samlet vekt ca. 350 kg ) så bruker 90 hesteren litt tid på å nå opp i planingsfart, men når vi først er oppe så går det veldig fint. Det er god bæring bak og det oppleves ikke som at baugen peker opp. Når vi passerer 12-13 knop så glir vi veldig fint.

Jeg tok fram den nye seteløsningen som min søster satt på (ileggsplate mellom passasjerstol og vasken, tidligere omtalt). Det fungerte utmerket.

Før returen begynte hadde det begynt å regne så alle 4 trakk inn i kabinen. Fruen la seg ned på benkene foran for å slappe av. De to andre satt begge i fartsretningen.

Med alle 4 inne i kabinen akselerer båten lett og fint opp i plan og jeg føler at det går fint med minst en person til. Plassmessig så hadde vi et sete ledig så det hadde gått fint. Med 6 personer ville det blitt litt mer intimt.

Når vi kom ut Lesund var det litt vindsjø med krappe bølger som brøt litt hvitt, med en person liggende foran ble riktig fart ca.14 knop i mot bølgene. Av og til opp mot 17 knop og av og til ned mot 12 knop. Skulle vi gått fortere måtte vi flyttet litt på passasjerene slik at fruen som lett blir sjøsyk og har liten aksept for bølgeslag i skroget hadde fått den normale passasjerplassen bak.

Dagen etter ble det taket på boden lagt, nå er det bare vindskier og vannbord igjen, samt at vi gikk en fin tur opp til Knubben på Skardsøya, det er en fin tur for båtfolket.

Du når den fra innerst i Mellandsvågen eller innerst i Kallandsvågen. Turen starter like ovenfor svingen i Mellandkrysset og er merket med 4-fjell skilt + retning. Løypa er merket med røde prikker slik som turistforeningens stier er merket.
Panoramabilde fra toppen.
Det viser litt av vårt båtområde.
Det er fra Eidestranda og ut til Ramsøya.

torsdag 21. august 2014

Båtguiden ser ut til å være svært mangelfull. Tvilsom markedsføring.

Bladet Båtliv omtalte Båtguiden redaksjonelt for et par uker siden..
Faksimile av forsiden av bladet med omtalen.
Da jeg er båtinteressert så kikket jeg på den og oppdaget fort at det mangler mange båter i denne oversikten.
f.eks så finner jeg ikke båter fra Benetau,  Jeanneau, Buster og mange fler.
Jeg kjenner ikke kriteriene for hvordan båter kommer inn i Båtguiden men man kan spørre seg om det en ren annonsebok. Man utgir så denne annonseboken for å være en komplett oversikt over båtmarkedet.

Jeg har ikke noe imot annonsering, det er en viktig del av det å drive butikk.
Det jeg reagerer på er at det blir gitt ut og omtalt som et redaksjonelt produkt som kobles tett mot bladet Båtliv.

Jeg oppfatter bladet Båtliv som et godt redaksjonelt produkt og mener det forplikter, selv om de er medeier i Maritimt Forlag. Denne unyanserte koblingen blir litt betenkelig, spesielt at de gir boka redaksjonell omtale og omtaler den i ordelag som gir inntrykk av at dette er alle båter på det norske markedet.

Jeg har sendt mail til forlaget og spurt om kriteriene. Pt har jeg ikke fått svar (denne posten har nå ligget lagret i snart 14 dager uten svar). At jeg ikke får et utdypende svar er vel ikke så uventet.
En ukjent person med litt båt-interesse finnes det flere av og det er ikke sikkert at spørsmålet passer for godt.
For meg betyr det indirekte at de ikke ønsker å svare.

Nå i dag 20.08.2014 er det et hovedoppslag i Båtliv at de har testet over 700 båter. På nettsidene er svært mange av båtene på markedet listet opp og alle testede båter er linket med mulighet til å kjøpe testen /laste ned for abonenter.
Det viser at de har de nødvendige oversikt, data og kunnskaper.
Her er annonse fra Norsk Maritimt forlag.

Av erfaring vet jeg at Båtlivs tester er gode nok. Det at man enten må være abonnent eller betale for å laste ned testen fra nettsidene, det forstår og respekterer jeg. Det jeg ikke liker er at de utgir boken for å være et redaksjonelt produkt.



Merknad! Jeg har sendt forespørsler om positive ting til andre firma nå i høysesongen for båt og ikke fått svar der heller, så man skal ikke dra denne konklusjonen for langt.

Om noen fra bladet Båtliv eller Maritimt forlag leser dette og har innvendinger er de hjertelig velkommen til å forklare/oppklare. Dersom jeg har skrevet noe feil så er jeg villig til å rette opp dette og beklage feilen.


tirsdag 19. august 2014

Imponerende kollisjonstest i 8 knop av seilbåt med ny kjølløsning.

Svenske Hamnen.se skriver om nye Linjett`s 43 fots seilbåt med et hydraulisk heve og senkbart kjølarangement som varierer mellom 1,90 og 2,45 meters dybde.
De har nå kollisjonstestet dette arrangementet og jeg blir imponert over det jeg ser på filmen.
De kjører på grunn gjentatte ganger opp til 8 knops fart uten skade på båten.
http://www.hamnen.se/artiklar/spektakulaert/nya-linjett-43-pa-grund-i-full-fart.html 

Jeg vil også anbefale Hamnen Play reportasjene, jeg synes de er bra.

søndag 17. august 2014

Ikke noe fisk å få. Kan det skyldes mye nise i fjorden.

Jeg har vært ute og fisket to kvelder på rad uten å få napp. Ene kvelden på Klakkan, der var det ikke noe fisk på ekkoloddet heller.
Kvelden etter var jeg på ei grunne like ved Indre Nautskjær, der var det mye fisk men ikke et napp. (Med unntak av et par agnfisk.) Kan noe av forklaringen være denne krabaten?

I de siste ukene har det vært mye småhval og nise. Jeg vet ikke så mye om marin biologi men jeg har hørt at det skal på virke fisket.
Når jeg har vært ute så har det prustet og blåst rundt meg hele tiden. Også i går kveld var det et titals dyr som var rundt båten hele tiden.

Her er et dårlig bilde av det jeg trodde var Grindhval men som kanskje er et eksemplar av den store delfinflokken som var omtalt for noen uker siden.

Jeg har fått flere forslag på Springer, en delfinart som er tallrik langs norskekysten, det stemmer med avisoppslagene som var tidligere.

lørdag 16. august 2014

Ikke et napp.

Vi ankom hytta i 20 tiden, etter å ha tent kjøleskapet dro jeg ut på fisketur. Først på Klakkan, deretter på Ramsøyflua.
Jeg kjørte ca. 17 nm og jeg fisket i 2 timer uten et napp. Det var nesten ikke fisk på ekkoloddet. Fin temperatur og blankstille er ok.

torsdag 14. august 2014

Mislykket landsetting

Hamnen.se linker til denne videoen.
Mislykket tauing av bil og henger opp rampen, dette ser ut til å koste noen kroner.

Nesten ekstrem lavvann. Fra avisa Nordlys

Artikkel i avisa Nordlys om laveste lavvann http://www.nordlys.no/nyheter/article7527959.ece.

Avisa viser til at vannstanden falt 3,61 meter og er bare noen centimeter unna sjøkartnull. Artikkelen er forholdsvis informativ og bra.
Se selv. Ha en fin dag.

søndag 10. august 2014

Båt og hytteliv erstattet med fjelltur.

Det er ikke bare båtliv som er bra. Jeg har tilbragt svært mye tid i norske og utenlandske fjell og isbreer. Fra Jotunheimen i Sør via Finnmarksvidda til Svalbard samt i de Franske og Sveitsiske alper.
I helgen som gikk var jeg på Dovrefjell sammen med to gamle venner.
Vi fisket mye og fikk ingen ting. Vi prøvde med både mark, skjesluk og spinner.
I høyfjellet merker man nå at sommeren er på hell. Vi brukte genser, ullundertøy, luer og votter under overtrekksklærne.
Lørdag natt var det så sterk vind at teltet ristet skikkelig og et par av pluggfestene ble røsket opp av solid morenegrunn.

Både på lørdag og på returen søndag så vi flere moskusker. Jeg valgte å ikke gå så nær så bildene er bare middels bra.

Teltet er et selvsydd telt modell som jeg har utviklet i samarbeid med PU avdelingen på Hel-Sport. De holdt materialene. Modellen ble ikke satt i produksjon, men jeg er meget fornøyd med prototypen.


Tarzan, kløvbikja som var med på turen.


Den norske turistforeningens merkesystem og hytter er
til glede for svært mange.
Personlig foretrekker jeg telt og mine egne veier.


fredag 8. august 2014

Interesse for båt og båtblogg

Det ser ut som det er en viss interesse for båtstoff og at vi er noen i båtmenigheten. Siden første innlegg 16.mars har over 1800 lest stoffet på bloggsidene og det er 17.500 som har lest det via min profil på google. Det betyr at det er mer enn 18.000 som har vært innom og sett på noe. Håper iallefall noen har funnet noe de var interessert i selv om det mangler på tilbakemeldinger.
Norske lesere er i flertall, men i den siste tiden har det regelmessig vært lesere fra USA, Sverige og Tyskland. Jeg kan ikke se de enkeltes identit, kun nasjonalitet.
Tabellen nedenfor er for hele perioden samlet, men de ovennevnte landene er mest representert den siste tiden.
Ønsker alle en fortsatt god båtsommer og håper den strekker seg godt utover høsten.


Tabellen nedenfor er for hele perioden samlet:
Norge
1033
USA
334
Tyskland
155
Russland
57
Frankrike
47
Ukraina
30
Sverige
22
Kroatia
20
Danmark
17
Ungarn
17


Oppdatering
21.08.
Har nå passert 20.671 lesere på Google-kontoen og 2153 på bloggen. De inneholder det samme stoffet som blir automatisk overført av google sitt system.

26.08
21.400 visninger på googlekontoen
2223 visninger på bloggen

Tur til Veiholmen ruteforslag

Fra Aure, Lesund og Skardsøya så er det en fin dagstur tur til Veiholmen på Smøla.

Turen er på 22,5 nm målt fra Mellandsvågen/Lesund.
Oversiktskart viser ruten fra plotteren.

Veiholmen har ei fin og lun havn med gode gjestebrygger, restauranter, museer og dagligvare kombinert med landhandel.

Restaurantene holder stort sett meget god standard, vi har spist på flere av dem og alltid fått god mat og god service.

Selve båtturen er veldig fin og idyllisk, det er en tur som vi gjerne tar når vi vil vise gjester området. 

Med små båter som vi har så er turen litt værutsatt på strekningen fra Steinsøya til man er i le mot Ramsøyfjorden, været kommer her ute fra Frøyfjorden som er ganske åpent farvann. På ettermiddagen så kan solgangsbrisen gi ganske høy og krass sjø med bølger på 0,5 til godt over 1 meter signifikant bølgehøyde.

Man starter med å krysse leia og kjører i hovedleia mellom Ramsøya og Smøla. Ønsker man å gå veldig skjermet kan man gå til Reiråklakken lykt. Kartutsnittet over viser ruten vi bruker å gå utenfor Steinsøya. Fra lykta legger man kursen på den anbefalte leden innenfor Steinsøy og videre følger man den godt merkede leia inn mellom  idylliske holmer og skjær.  
Er det litt sjø kan man følge leden innenfor Bjøringsøya (merket Bj på mitt sjøkart) eller man følger leden som er merket litt mer midt i. Går så videre etter ledforslaget og fortsetter leden til man passerer under broa  som går fra Hopen-Måsøya og over til Flatøya.

Ruteforslag. rød strek er ytre forslag, grønn strek er indre forslag, følg sjøkartsverkets merking (led) strekene er bare til veiledning.






NB! Vær svært nøye med å følge den merkede leden på kartet/plotteren, står det at det skal gjøre en bue midt på et tilsynelatende åpent strekke så gjør det. Det er flere grunner og skjær som er vanskelige å se. 

Det er imidlertid lett å følge leden om man følger med. Fortsett så under brua (NB! Viktig), fortsett litt forbi brua og små fartøyer kan da følge sjøkabelen som er merket på kartet ut til man når i den gamle leden. Grunnen til at jeg følger sjøkabelen er at den er lagt av et større fartøy. NB! Akkurat når du svinger av fra leden ved Flatøya er det noen grunner man må følge ekstra godt med, videre etter det er det rimelig enkelt.
Rød strek enkleste forslag via Håholmen, grønn strek følger sjøkabelen
Større fartøyer eller folk som trives dårlig med løsningen kan gå litt under 1 nm videre og velge den enklere litt åpne renna som går mot Håholmen og er merket med lateralmerker.







Rød strek følger gamle leden Innveien
Følg så sjøkabelen et stykke til Kaggholmen der kommer man inn på den gamle leden og man går utenfor Leiskjæret og Skuskjæret deretter følg stakene stakene som fører deg inn til selve været.

Fra kartplotter. Rute utenfor Steinsøya, er det ruskete kan man gå innenfor.

Det indre forslaget er mest skjermet. Med plotter og et våkent øye er det enklere enn det ser ut til.

Vær obs på at autoguiding med et noen år gammelt Garminkart fører deg inn i den gamle leden som var før veien og moloen ble bygd, med andre ord så stopper leden midt i ei steinfylling. Det er derfor du skal fortsette under brua før du svinger opp mot været.

NB! Dette er en blogg, ikke en komplett beskrivelse. Du må bruke sjøkart og plotter med fornuft.
God tur.
© Asbjørn Solberg

onsdag 6. august 2014

140 fots luksusyacht over 60 knop.

Jeg er vanligvis ikke så opptatt av luksusyachter men jeg blir imponert når man jobber med og presser teknologi langt.
I følge intervjuet med eieren kostet den over 30 mill dollar. Teknisk er det interessant at man presser grensene, her er det gjort bl.a med  aktiv bruk av komposittmaterialer for å holde vekten nede.
https://www.youtube.com/watch?v=QAVfM3j8ZNg


mandag 4. august 2014

Ferieavslutning med bading og et hundretalls Grindhval.

Vi avsluttet ferien med fottur langs bergene i fjæra sammen med noen hyttenaboer.

Vi synes det er en fin treningsform å gå og hoppe fra stein til stein, eller fra bergnabbe til bergnabbe. Det gir fin trening for benmuskulaturen, spesielt anklene og støtteapparatet, samt koordinasjonen mellom øye-fot. Man bygger kompetanse til å bevege seg relativt uanstrengt og kan vurdere om hvilke steiner man kan trå på.
Like før man kommer til støttepunkt Melland finner vi Korsvika ei lita vik omkranset med svaberg og med hvit sandbunn der den turkisblå farven i havet vises svært godt. Her stoppet vi og fant fram kaffe og noe å bite i, det er gleden med å være flere av og til.

Vika ligger på et nes er "midt i" Trondheimsleia og en ser ut mellom Hitra og Smøla herfra. Normalt er det ikke badetemperatur her, men nå var det bortimot 19 grader i vannet. Alle 6 badet ganske lenge. Ferdige med å bade så gikk vi videre.

Grindhval i Trondheimsleia. Ramsøya i bakgrunnen.
Avstand til Ramsøya er 9,7 km.
140 mm zoom
Akkurat når vi kom fram på siste neset så vi at det passerte Grindhval i enorme antall. Vi så mer enn 50 rygger oppe til enhver tid og flaket med hval strakk seg over en kilometer i lengde og en bredde på over 200 meter. Det er vanskelig å angi noe antall men vi gjetter på at det var flere hundre stykker.

Grindhval.
Til høyre sørenden av Ramsøya. I Bakgrunnen Smøla (Steinsøya)
Det var dessverre vanskelig å ta gode bilder, det er stor avstand. Øya i bakgrunnen, Ramsøya befinner seg 5,2 nm (9,7 km) unna.
Kameralinsens autofokus slet litt med å finne punkter så av og til ble det bare grå tåke. Det er slik det er med situasjoner som oppstår brått, en får ikke tid til å optimalisere. Man får være fornøyd med det man får til.


Vi så 4 havørner, på bildet ser vi en tatt med 250 millimeter zoom. Det er Avlessa fyr på Hitra vi ser i bakgrunnen.
Havørn
I bakgrunnen Avlessa fyr på Hitra.

Havørn
250 millimeter zoom.


Tilbake til hytta snekret jeg ferdig ei boddør før jeg bevilget meg en kajakktur.

Jeg padlet min vanlige tur bort til Åkvika og tilbake. I motsetning til hva som er vanlig så var det nesten vindstille og ikke mange krusninger. Da gikk det ganske lett å holde fin fart, inklusive drikkepauser ble gjennomsnittsfarten 8,1 km/h. Det er ca. 9 km tur retur.

Det er alltid litt vemodig å dra fra vårt lille paradis.
Jeg stanset og tok et siste bilde over vågen.
Når jeg satt meg i bilen nynnet jeg litt på "En sommer er over".
Men er vi heldige så får vi mange fine dager utover ettersommeren og høsten.

søndag 3. august 2014

Kosetur og fisking.

Etter at vi var ferdige med å snekre i ettermiddag var det passende med en liten båttur i godværet- Lettskyet og 25 grader i luften og blankstille fjord. Fruen meldte seg også klar for båttur.

Vi gikk på tomgang ut av vågen og et stykke bortover. Så strakk jeg den opp litt og gikk raskt bort til Åkvika.

Inn Lesundet gikk vi på tomgang, det vil si ca.3 knop, fruen synes det er koselig å sitte på akterdekket å se i vannet. Midt i bassenget ble vi innhentet av noen kjente. Vi slo av en prat og de tittet på nybåten.

Vi fortsatte vår ferd rundt Grisvågøya på tomgang. I perioder hadde jeg på ekkoloddet. Det er en noen år gammel Garmin 520S med kart fra Haugesund og nordover inkl. Svalbard. Det er kombinert plotter og ekkolodd. Når jeg kjører splittskjerm så viser jeg ikke fart osv da jeg synes det tar for mye av skjermen.
Fruen med 3 kg torsk
Det var lite fisk å se. Vi brukte sjøkartet pluss at vi tittet på noen grunner vi kjenner, det var ikke noe særlig med fisk noen steder. Vi bestemte oss for å se på Klakkan og noen grunner ved Ramsøysundet.

Like før Berrøya fikk vi ganske kraftig solgangsbris og sjøen gikk småhvit. Vi la oss på 13-14 knop og krysset leia over til Klakkan behagelig.

I dag var det veldig sterk strøm og vi drev fryktelig fort men vind og bølger ga seg like fort som det kom og det ble vindstille og havblikk igjen.

Vi startet på 12-14 meters dyp og fisket til nesten 70 meters dyp før vi kjørte opp og begynte på nytt. Tilsammen fikk vi 11 sei og 2 torsk. Største torsken var 3 kg og største sei var ca.2kg.

Når vi hadde nok fisk gikk vi nærmere Ramsøysundet for å gjøre opp fisken. Mens jeg gjorde opp og fileterte fikk fruen en torsk til.

Som en spiss på dagen kom et par niser og rundet av dagen med å vise seg skikkelig fram.

På returen la vi oss på 23-24 knop, hadde på gassvarmeren og koste oss med kaffen.
Loggen viste 26 nm og vi hadde brukt 6 timer. Vi rundet av dagen med biff og rødvin og ble ferdige like før midnatt.

fredag 1. august 2014

Padletur med luftkamp mellom ørn og måse. Fisketur på natta.

Forrige ettermiddag skulle jeg padle en liten tur. Bort til Åkvika og tilbake er det litt over 9 km og jeg bruker 25-30 minutter hver vei, litt avhengig av været.

Nå når det har vært så varmt i sjø og luft så har jeg vært litt rask i vendingen og ikke hatt med noe utstyr i kajakken
.
Jeg angret på at jeg ikke hadde montert kameraet på kajakken. Bare noen meter over og rett foran kajakken kom en havørn flyvende med en plagsom måse som jaget på den. Denne luftkampen pågikk over en lang strekning. Jeg mistet et godt opptak, men fikk en flott naturopplevelse. Måsen hang som en ilter klegg over nakken på ørnen som fløy videre i en stor halvsirkel.  Hvor stresset ørnen egentlig blir av dette vet jeg ikke.

Resten av padleturen forløp uten de helt store hendelsene.

Litt utpå kvelden fikk jeg lyst til å prøve fisken og dro ut på Klakkan. Det var havblikk så langt øyet kunne se og fullstendig vindstille. Hverken jeg eller noen i de to andre båtene fikk noe.
Det endte med at to karer i en Sandstrøm med innebordsmotor la seg ved siden av meg og slo av en prat i sommernatten siden de ikke fikk noe fisk. Vi ble liggende lenge og småprate om båt og fiske.

Jeg dro videre ut i retning Ramsøysundet og fikk en fin torsk på 3-4 kg.
Sløyebordet.
Bilde fra i dag.
Jeg fileterte den og var inne i halv tre tiden på natten. Morgenen etter prøvde jeg igjen og fikk 5 småsei. Siden måkene ikke kretset rundt de andre båtene som da var ute så antar jeg at det var bare jeg som fikk noe. Jeg har mere tro på fisket når det er litt sjøgang.

Fisken endte opp som tilleggsgave i en 75 års dag, vi beholdt nok til en middag til oss selv, det ble spist nå i dag.

Sløyebord.
Marineteam som er min forhandler solgte tidligere noen solide gode sløyebord til en stiv pris. Resultatet var at ingen ville kjøpe dem, nå har de tatt inn disse enkle, rimelige sløyebordene til ca. 300 kr.
Disse rimelige sløyebordene er greie nok, man får gjort opp fisken men vinkelen på dem passer ikke helt til stangholderen så det blir litt skjevt. Det fungerer såpass ok at jeg ikke kommer til å kjøpe noe bedre på en lang stund.