Translate

Om båten

  • Kallesignal: LA 4689.
  • MMSI: 825701501
  • Hastighet: 32 knop.
  • Lengde 5,75 m.
  • Bredde 2,46 m.
  • Dybde 0,43 m.
  • Høyde over vannlinjen 2,18 m.
  • Vekt 1050 kg + motor 140 kg.
  • 3-4 køyeplasser.
  • Bensintank 100 liter.
  • Vanntank 20 liter.
  • Motor: 115 HK Yamaha.
  • CE kategori C6.
  • AIS: Veslefrakt,
  • Kommersiell bruk av stoffet kun etter avtale.

mandag 28. april 2014

Padletur utenfor Livsneset i retning mot Melland fort på Skardsøya.

Jeg padlet ut fra Mellandsvågen. Nordøst vinden var på 6-10 m/s som er såpass kraftig at jeg ikke orket å få den i mot på hjemturen. Jeg padlet derfor mot vinden i retning av Melland fort. Se utklipp fra Melland forts venner nedenfor.
Bilde fra turen. Neset med Melland fort i bakgrunnen.

På turen var det vårlig fugleliv og en fin utsikt. Jeg padlet opp til ei lun vik mellom Stangholmtangan og Korsvika, når det er kraftig vind eller stor sjø er det greit å få snudd på en lun plass. Jeg er ikke så glad i å få bredsiden til når det er store bølger, derfor denne snumanøveren.
Jeg hadde montert kameraet i håpet om å få film av store bølger over dekk men sjøen var ikke spesielt stor så jeg fikk ikke film av bølger, men en stor havørn og noen måker som prøvde å jage den.

Også enkel videoredigering tar tid, men her er en filmsnutt fra turen, noen dager forsinket. Du bør se filmen i full screen mode.

Vinden senket framdriften til 4-5 km/h,
mitt vanlige arbeidsmål er 8 km/h den første timen.
På returen derimot der gikk det lett i 8-9 km/h. Snittet ble på 6,5 km/h på hele turen. Jeg er fornøyd med turen og treningen det gir.
Bildet er fra forrige tur. Tustnastabbene sees i bakgrunnen.

Når jeg begynte å padle for drøye 10 år siden så syntes jeg kajakken (Nelo Ammasalik) var smal og vinglete, med litt trening så synes jeg nå at den er for bred og treg. En god allround kajakk med andre ord, kanskje på tide å investere i en raskere kajakk.



Filmen er fra forrige padletur.

Melland fort ble opprettet vinteren -43 -44 som et resultat av flere attentat mot små avsidesliggende fort - se "Måløyraidet".
For å sikre seg mot slike "episoder", vart flere enheter slått samen, slik at kanonene på Titran (Frøya) vart flyttet til Finset og vart til VEST batteriet, likeså vart batteriet på Norvika(Smøla) flyttet inn til Finset og vart ØST batteriet, under navnet Stützpunkt Melland - som ligger idyllisk men værhardt til på NW side av SKARDSØYA, med utsikt - fra Grip til Terningen .
Stedet er et yndet friluftsområde, for picnic og naturopplevelser, og har direkte adgang til "Jutulholet". 

lørdag 26. april 2014

Hastighet, forbruk og støynivå på Jeanneau Merry Fisher 595. 4 voksne ombord.

27.04.2014: Gikk i dag til Austklakkan, blankstille inne i Mellandsvågen. På vei ut lå vi på 16-20 knop. Jeg så at det ble bra med sjø og sa det til mine 2 passasjerer, vent til vi stopper så skal dere se at det er bølger. Når vi stanset så viste det seg at det var bølger på godt over 1 meter. Vi prøvde å gå midt i mot, da var det komfortabelt å gå med 8 knop. På  returen gikk vi skrått på bølgene og gikk med 12-16 knop. Sjekket med Yr.no i etterkant og ser vinden var 7-8 m/s på det jevne og 12 m/s i kastene. Normalt skal det bety signifikant bølgehøyde på 0,5m-0,75 meter det gir 1-1,5 meters maksbølger. Med to tunge mannfolk sittende helt ute på siden hadde det vært en fordel med trimplan.

26.04.2014: I dag var det 3 passasjerer. I fint vårvær gikk vi over Trondheimsleia til Lyavågen på Hitra. Med den noe trange innkjøringen der man kjører med redusert fart er det ca.30 minutters kjøring, ca.8,5 nm.
På returen var det vindstille og havblikk et stykke av veien. Med ca. 350 kg last prøvde jeg toppfarten, det ble ca.26,5 knop.
Med 3 store mannfolk på ca. 100 kg hver når jeg erfaringsmessig 27,5 knop.
Behagelig fin marsjfart er på 20 til 24 knop, da med tanke på forbruk og støy.

Jeg målte støynivået med en app, den viste 72-73 db inne i kabinen med døren lukket, noe jeg synes er akseptabelt.

Motor Evinrude E-tech 90 HK. Propell 13,25 x 15.
Bensinforbruk på forrige tur med samme last var på ca.0,8 l.pr. nm.
Foreløpige forbrukstall inntil mer nøyaktige og langsiktige målinger finner sted.

Oppdatering august 2014: Jeg har nå mer erfaring med båten og ser at gunstig marsjfart er fra 20-24 knop ved å trimme motoren såpass mye ut at den nærmer seg kavitasjonsgrensen, så litt tilbake. Jeg legger gasspådraget slik at turtallet blir ca.3.600-3.700 rpm, deretter trimmer jeg ut til jeg får beste fart. Motoren øker da til 3.900-3.950 rpm og hastigheten blir da ca.21-knappe 24 knop avhengig av bølger og strøm. Er det grov sjø i mot så faller jeg av og til ned mot 19 knop med samme pådrag. Jeg har nå 60 timer på loggen i år, samlet distanse i fjor høst og nå i år er 8-900 nm. Det totale bensinforbruket er samlet sett noe over 0,8 l/nm, i vår var det mye bølger og nå i sommer har det vært mye last/passasjerer ombord så jeg er godt fornøyd med forbruket. Totalforbruket er blandingsforbuket inklusive tomgangskjøring, kjøring i grov sjø, med få og med mange passasjerer.
Vest- Sørvest mot Tustnastabban i retning Kritiansund

© Asbjørn Solberg

fredag 25. april 2014

Kjøle - fryseboks, strømforbruk og bruk. Erfaring med nedfrysing av 12 kg kveite.

Jeg skrev tidligere om kjøp av kjøleskap/fryseboks.


I påsken fikk jeg ei stor kveite, etter at den var delt opp måtte jeg dele den mellom frysedelen av gasskjøleskapet og den nye kompressordrevne fryseboksen. I den nye fryseboksen frøs jeg ned ca.11-12 kg kveite. Det tok litt tid før så mye fisk var nede på -18°C,


Jeg hadde et batteri på 100 ampere .
Boksen ble satt i drift mandag kveld, det ble kjørt vedlikeholdslading et par tre timer på fredag og på søndag. Mandag morgen målte jeg spenningen og ladet med 8 A en times tid før vi dro på båttur. Når vi kjørte hjem på kvelden nærmet vi oss lavnivå på batteriet.
Etter ei uke var batteriet såpass utladet at det er praktisk grense med en uke.

Nå i ettertid har jeg kjøpt en mye større og kraftigere lader (25 A) så jeg kan holde boksen i drift svært lenge ved å kjøre strømaggregat i gjennomsnitt ca. 1 time hver dag.

Kjøle/Fryseboksen som omtales er en SW exergon 25 liter. Den har en Danfoss kompressor og har oppgitt omtrent det samme strømforbruket som andre kompressordrevne kjølebokser.

Strømforbruk og erfaring skal dermed være ganske almengyldige.
Regnestykket er enkelt.
0,7-1,5 A gir et strømforbruk pr. døgn på 17 ampere - 36 ampere.
Setter man boksen på +4°C bruker boksen 0,7ampere pr. time = 17 ampere pr.døgn
Setter man boksen på -18°C med nedfrysing av mye fisk bruker boksen 1,5 ampere pr. time = 36 ampere pr.døgn

Avhengig av hvor mye laderen gir så er det bare å regne ut  hvor mye det må lades pr. døgn ved langtidsopphold. (100 ampere batteri holder en weekend)

Min nye lader gir 25 ampere
17 ampere : 25 ampere/h = 0,7 time, lader man da i 1 time pr.døgn i snitt så holder batteriet nesten evig.
35 ampere : 25 ampere/h = 1,5 time, lader man da 2 timer i snitt pr.døgn så holder batteriet.
© Asbjørn Solberg

torsdag 24. april 2014

Reportarsjer fra Sunnmøre i svenske Hamnen.se

Det svenske nettmagasinet for båt http://www.hamnen.se/ har akkurat nå i skrivende stund (april 2014) en reportasjeserie fra Sunnmøre. Mange korte ok videointervjuer og minireportarsjer. Anbefales.


Her er fra forsiden av Hamnen.se. Faksimile

onsdag 23. april 2014

Filmklipp fra Padletur

Jeg driver og lager et par-tre filmklipp som viser litt fra min faste mosjons padletur.
Her kommer klipp 1 som viser litt fra ut av vågen og ut mot Trondheimsleia. Til venstre er Lesundøya og ut til høyre over Trondheimsleia ligger Smøla.

tirsdag 22. april 2014

Sandstø 430 solgt, gode minner fra 2001 og til nå.

Mandag i påsken ble vår Sandstø 430 solgt.  Med selvlensende akterdekk på Merry Fisher båten så trengte vi ikke Sandstøen lengre.
Båten var fra 2001 og motoren en Johnson 2 takter fra 1987. Det var skiftet motorelektronikk, undervannshuset var overhalt for to år siden og det var dreid nye foringer for å svinge den opp.

Originalrøret for motortilt
ruster så jeg hadde ikke lyst til å sette på samme type så jeg dreide foringer i POM og brukte rustfrie syrefaste skruer inne i foringene. Bak på båten hadde jeg laget rustfrie, syrefaste "trimplan". Jeg brukte fast innstilling med justerbare stag, dette fungerte godt og ble aldri endret. Båten akselererte særdeles godt og satt som klistret til vannet.

Til å være så liten så taklet den stor sjø ganske godt og ble brukt til fiske også over Trondheimsleia og ut i Frøyfjorden. Med Selvlensende dekk fungerte den fint som fiskebåt. Ved førerplassen hadde jeg montert brakett for fiskehjul. Fiskehjulet skal ikke monteres på den nye båten og den nye eieren hørtes grei ut på telefonen og han fikk dermed med både giver til ekkolodd og fiskehjul.
Ofte var jeg ute alene, men av og til var vi ute alle 4 og fisket dersom det var litt varmt i været. Opprinnelig hadde jeg to propeller til båten, en tung og en lett propell

Vi brukte båten til både fiske og til vannski og vannsportaktiviteter sammen med den yngre garde og har mange gode minner om båten og aktivitetene rundt den.

I samtale med nye eier så innså han at en 87 modell ikke går evig. Neste motor som kommer på båten blir på 25 eller 30 HK, noe som passer båten litt bedre, selv om den er godkjent for 40 HK. Hittil har ikke motoren vist noen tegn til elde eller slitasje så jeg tror den kan gå lenge om de skifter gearolje en gang eller to i året (mange-mange år). Selv om jeg polerte opp alle deler og skiftet alle lager og tetningsringer i undervannshuset så kan man ikke regne med at huset er 100 % tett, noen slitespor og noen porer vil komme fram med årene. Ved siste oljeskift så var oljen så godt som upåvirket av vann så den holder godt. Når motoren var kald måtte man kjøre den litt varm et par minutter før det var enkelt å starte. Dette ble demonstrert for kjøperen på prøvetur ut i Kristiansundsområdet.

Før levering skiftet jeg tennplugger, vasket og polerte båten slik at den var strøken. Når vi kom til Kristiansund, etter 15-20 mil på henger i regnvær så ikke båten ut som den hadde vært stelt på mange år.

Jeg håper den nye eieren blir like fornøyd som vi har vært og at også motoren varer lenge.

Denne motoren og servicen jeg fikk den gang elektronikken måtte feilsøkes og skiftes var den direkte årsaken til min kontakt med MarineTeam på Øysand (tidligere Fische).
Jeg har i ettertid kjøpt to Evinrude E-tech og en Jeanneau Merry Fisher 595 av dem og kan fortsatt anbefale dem.

Tur til Laksåvika på Hitra med Merry Fisher 595.

For første gang har vi vært mange ombord. Vi var 4 godt voksne personer ombord. Samlet vekt på mer enn 350 kg + full tank og full vanntank.
Båten gikk lett opp i plan og holdt en fin og uanstrengt marsjfart på 21-23 knop. Jeg har ikke helt kontrollert bensinforbruket, men det ser ut til å ligge lavt. Jeg antar at vi ligger på 0,7-0,8 l/nm, noe som er ganske bra. Samme motor stod på Mørebasen vi hadde før, og brukte mer bensin da enn nå på Jeanneau Merry Fisher 595.

Fra Mellandsvågen og skrått over Trondheimsleia bort til Laksåvika er det ca. 9 nm, turen gikk på under 30 minutter inklusive oppankring med dregg og landtau. På vei til Laksåvika var det havblikk, på returen var det småskvalping/ krusninger på sjøen.
Returen gikk like lett.

Med 2 tunge personer på passasjersiden og en lett passasjer i tillegg til fører på førersiden blir det litt skjevt, men ikke verre enn at det er lenge til trimplan vil bli prioritert.

Dagen før gjorde vi 22 nm med en passasjer + en gutt på 6 år, da lå båten stabilt og fint.
I sum i påsken har vi gjort unna 80 nautiske mil, fått ei bra kveite, mye fin sei og en torsk.

mandag 21. april 2014

Padleturer i påsken

Har fått til 5 turer fra Mellandsvågen til Åkvika. Det er en fin tur som er litt væreksponert mot Trondheimsleia. Tur -retur er det 9 kilometer.
På dekk har jeg feste for GPS og et GoPro kamera.
GPSèn bruker jeg til å måle farten med, målet er å ikke falle under 8 km/t i timen. Med drikkepauser blir snittfarten tidlig på sesongen mellom 7,5 og 7,8 km/t timen.
Tirsdag var det ganske stille vær langs land, på vei ut vågen lettet det en havørn og underveis sirklet en ørn over og en ungørn ventet til jeg var 15-20 meter unna før den lettet. Kameraet var på plass og jeg fikk filmet det, men PCèn tullet pga for lite minne og opptakene ble slettet. (Jobb PC som er delt i 2 partisjoner, det fungerer skikkelig dårlig.)
Fredag var det igjen ganske mye bølger, det vasket godt over dekk og oppover spruttrekket og det ble vanskelig å holde opp farten.
 Det kommer en liten filmsnutt over påske, ICE nettet her er for tregt til å legge ut film.
Håper alle kommer seg trygt hjem fra påsketur.
Jeg og husfruen avslutter påsken med båttur og besøk over på Hitrasiden i morgen og kjører hjem senest mulig.

lørdag 19. april 2014

Seifiske på Klakkan.

Hittil i påsken har det vært mye vind, derfor er det mye stor "gammelsjø"
2 av ungdommene i hyttefeltet ville være med på fisketur og vi dro på Klakkan. Stedet er utsatt når det gjelder vær og bølger, vi fikk snørene ut og la oss på drift. Etter to tre runder så hadde vi 23-24 ganske fine sei som vi fileterte på sløyebrettet som smetter i stangholderen på akterdekket. Vi var tilbake i vågen litt før klokken 22 og da kommer mørket ganske kjapt. En fin tur, ikke alle dager det er såpass med fisk å få.

onsdag 16. april 2014

Dagens fisketur. Kveite på .15- 20 kg.

Det er meldt dårlig vær igjen i morgen så jeg svingte meg en tur ut. Det var 8-9 m/s og 1 meter sjø.
Med ekkoloddet på tøffet jeg over kjente fiskeplasser jeg har funnet gjennom årene. Det var lite å se men så dukket det opp mye fisk som ikke ville bite, også litt større fisk.
Jeg satte på en kjele kaffe og holdt på med kaffekjelen da jeg så stangtuppen bøyde seg kraftig ned. Jeg rundet av arbeidet med kaffen og plukket opp kleppen.
Det ble en kort kamp, fisken ville helt klart ned igjen og bremsen på snella klarte ikke holde igjen men utraset stanset igjen og jeg brukte stanga og pumpet den opp igjen.
Når jeg fikk hodet på fisken opp så så jeg at den satt godt. Jeg kleppet den og svingte den opp.
Når den var vel oppe på dekk så så jeg at den var stor, vekta går til 22 kg og sluttet før spolen var oppe fra gulvet, jeg har i ettertid sjekket vekta mot en digital vekt og funnet ut at kveita var noe under 20 kg.
Jeg gjorde noen turer til og lot meg drive over noen grunner men fikk ikke noe mer.

Kveita på dekket til Merry Fishere 595, Loke. Kveitas vekt ca.18-20 kg.

mandag 14. april 2014

Fisketur på Klakkan med 1,75 meters bølger med Merry Fisher 595. Lørdag 12. april.

En kamerat og hyttenabo ble med på fisketur på lørdag. Det var så dårlig værvarsel for søndag at vi ville prøve lykken til tross for at været var litt dårlig, det var meldt dårligere på søndag.
Vi kjørte ut mot Klakkan som ligger midt i Skjæringen Trondheimsleia og Ramsøyfjorden.
På vei ut lå vi på 15-18 knop og synes ikke sjøen var så ille.
Når vi kom til Klakkan så var det litt fisk på ekkoloddet.
Når vi stanset så fikk vi øynene opp for hvor høy sjøen gikk. De største bølgene var over 1,75 m og brøt ganske ordentlig. Vi fikk ut snøret i en viss fart, men var drevet forbi før vi fisket effektivt så vi svingte opp en ny tur og gikk litt forbi. Vi fisket en liten time uten ett eneste napp så vi ga oss når skumringen kom sigende. Vi startet turen tilbake og gjorde 12-15 knop også på returen

På tur innover stoppet vi og kikket på ekkoloddet om det var noe å se, overraskende nok så var det litt fisk å se, men de ville ikke nappe. Så vi fikk ikke et napp på hele turen.

I flere år har Tsjekkiske fisketeam drevet rullerende døgnskift her så det er vanligvis ikke noe å få på vår side av Trondheimsleia. Nå har den lokale båtforhandleren begynt å låne ut båter til sin østeuropeiske arbeidskraft, det betyr enda flere båter på døgnskift for å ta ut de siste småfiskene.

Erfaringen med Merry Fisher 595 i bølger er hittil veldig bra. Man sitter så høyt i forhold til gamlebåten (Mørebas 17) at bølgene ser mindre ut.
Båten løfter seg fint opp av vannet og er så godt som uten planingsterskel og trives godt med 12-15 knop i 1 meters sjø med 1,75 meters  enkeltbølger, litt skrått på. Når de kommer rett i mot har jeg ikke fått prøvd ennå. I sum så er jeg svært fornøyd med båten.


torsdag 10. april 2014

Båttur til Kvennvær, delvis ruteforslag.



Fra Aure, Lesund og Skardsøya så er det en grei liten tur å svippe over fjorden inn Ramsøysundet og videre til Kvenvær på Hitra.
Kvenvær har gode gjestebrygger, diesel og bensinfylling på brygga, restaurant og en ganske stor dagligvare kombinert med landhandel. De har godt utvalg av verktøy, fiskeutstyr, en del klær og skotøy osv. Butikken er også forhandler av båter og motorer.
Restauranten hadde fra gammelt av et ganske godt navn, så ble driften outsorcet. Dette ble skikkelig dårlig, vi var der et par ganger med dårlig service, stive priser, laang ventetid for så å få feil mat. Da sluttet vi å dra dit.
I følge lokalkjente så har stedets eier begynt å drive igjen. Mat og service skal ha blitt bra igjen og man kan igjen ha det som et sosialt turmål. Vi hadde en testtur dit på ettersommeren i fjor (2013) og fikk da bra mat og god service så det ser ut som ryktet stemmer.
16nm_27-km_50min til1time

Selve båtturen er veldig fin. Turen er 16 nm fra Mellandsvågen tar rundt en time. Over leia er det åpent uten skjær, når man kommer inn Ramsøysundet må man ta hensyn og senke hastigheten, deretter kan man øke opp til marsjfart til man kommer inn i trangere farvann, der er det så idyllisk og fint at man med glede kjører i lovlig hastighet fram til Kvennvær.
Man starter med å krysse leia og kjører inn i Ramsøysundet og legger kursen innenfor Kjeøya og videre inn i det idylliske sundet mellom Gjelsøya og fastlandet før man følger den naturlige leia langs landet opp til Kvenvær.
Om man ønsker så kan man fra Ramsøy lykt svinge den korte avstikkeren inn i Lyabukta  og se på den store sjøløveskulpturen som stirrer utover havet.

På returen kan man være oppmerksom på at det ofte kan være solgangsbris med sjøgang på ettermiddagen, det fører ofte til at man må senke farten på hjemturen. Litt sent på ettermiddagen eller tidlig på kvelden bruker det oftest å bli stilt.


onsdag 9. april 2014

Utvide passasjerplassen med 12 cm på Merry Fisher 595

Flytte bakre passasjersete 12 cm inn mot midten.

Merry Fisher 595 har fra før av en ganske optimal layout i kabinen. 

Bilde produsent

Etter vår smak blir det bakerste passasjersetet litt knapt for voksne.
Så jeg kjøpte 9,5 mm King Starboard fra Maritim og laget en plate som tilsvarer sitteplassens mål + 12 cm

slik jeg forsøker å illustrere nedenfor. 
Rød strek viser utvidelse.
 Platen ble rundet av en del i fremkant så det ikke blir en skarp kant å støte mot.
Jeg la platen på plass og boret hull fra innsiden av skapet tilsvarende der borrelåsfestene er plassert fra fabrikk så jeg slapp å lage noen nye hull i båten. Deretter flyttet jeg borrelåsfestene over til plastplaten tilsvarende inn 12 cm.
I ettertid ser jeg at jeg godt kunne utvidet plassen med 15 cm, uansett så ble plassen bra og den rommer nå to barn eller en voksen har god plass. Det blir fort trangt mellom førerstol og passasjerplassen om man utvider for mye, nå fungerer det bra.
På innsiden av puten blir det et 12 eller 15 cm bredt felt som med fordel kan brukes til oppbevaring av småting. Jeg leter etter noe passende i teak.
Plastplaten under setet, King Starboard fra Maritim og skapdøren. Lås har ennå ikke kommet på plass.

Dette passer oss bedre. 12 cm bredere passasjerplass.
Fortsatt er det godt med plass mellom førerposisjon og passasjerplass.


Jeg vurderer å støpe en hylle til kjøleboksen inne i skapet og skjære hull fra toppen (under setet) og hengsle platen jeg har utvidet passasjerplassen med, dermed får man adgang til kjøleboksen uten for mye bry og man bevarer mye av den gode skapplassen under passasjerstolen. Kanskje neste år.
Resten av sesongen skal båten nytes.


mandag 7. april 2014

Sjøsetting lørdag 5 april 2014.


Etter diverse klargjøring ble båten sjøsatt på lørdag. Før sjøsetting trakk jeg kabler til VHF, strømuttak og LED-lys på BB-side. Jeg  monterte ferdig VHF antenne og VHF konsoll. Mer om dette kommer siden.
Sjekket at alarm og tracker virket og det virker utmerket.


På søndag ble det fisketur, litt for kaldt for husfruen så vi ble ikke så lenge. Koste oss med en kopp kaffe og litt mat før vi dro inn igjen. Fikk 3 fine sei.


Her er en liten film fra vårens første prøvetur. På slutten av filmen er det litt fra interiøret.

Det er filmet i Trondheimsleia på utsiden av Skardsøya. Først er det kurs sørvest, da ser man de snødekte Tustnastabbene i bakgrunnen. Litt ut i filmen snur jeg og kjører tilbake.


onsdag 2. april 2014

Kjøle - fryseboks, strømforbruk og bruk. Litt om strøm i båt.


Kombinert kompressordrevet kjøle og fryseboks er kommet i hus. Ervervet for en hyggelig vårpris hos SeaSea. Jeg har kikket på bokser lokalt og fått tilbud som er alt fra 1000 kr dyrere til nesten dobbel pris. Det er flere merker å velge mellom
1. SW Exergon, Danfoss kompressor, det er denne jeg skriver om her. (Ventus DC-25 P)
2. Waeco, Danfoss kompressor
3. Isotherm, Danfoss kompressor
4. Ezetil, Danfoss kompressor
5. Diverse rimelige bokser uten kompressor, de bruker så mye strøm at jeg har ikke vurdert det. Strømforbruk på 5-7A gjør at de tømmer et batteri på noen få timer.

Det er en god boks med Danfoss kompressor og digital justering av temperatur ned til -20 grader (-18)  C. Største ulempe er at det ikke går 1,5 liters flasker i den. En annen sak er at 25 liter er ganske lite, men det får holde.
Når det gjelder vekt så er denne 18 kg, de letteste er knappe 13 kg.

Temperaturvisningen hopper opp og ned, det er ikke noen feil, alle termostater har et spenn på noen grader. Det vil si at når du stiller termostaten på - 18 grader C så vil kompressoren gå til det er -20 grader C inne i boksen og den vil ikke starte på nytt igjen før det er f.eks -16 grader inne i den. På denne boksen viser displayet den virkelige temperaturen inne i boksen som da vil svinge. Andre leverandører velger kanskje å vise innstilt temperatur.

SW Exergon 25 liter
Jeg har tatt litt mål av plassen i båten og vurdert fram og tilbake. Prisforskjellen mellom 25 liter og 35 liter var bare på noen få hundrelapper. Siden Merry Fisher 595 er en relativt liten båt ble det til at jeg gikk for en 25 liters boks. Denne boksen er lettere å plassere og håndtere da 35 l boksen er en del bredere og vil ta mer plass og gjøre mer ut av seg inne i båten.

Jeg kjøpte boksen til tre formål.
1.Jeg skal bruke boksen som normal kjøleboks for å kjøle mat til turbruk. Da skal den stå inne i skapet under passasjerstolen.
2.Når det er "guttetur" med fisking skal den stå på akterdekket og kjøle ned fileter slik at vi får god kvalitet på fisken.
3.Når det er mye folk på hytta kan vi øke frysekapasiteten, som supplement til gasskjøleskapet vi har der.

Testing av boksen:
På fredag ble den satt i prøvedrift med 230 V og fungerte fint, det ble raskt -18 grader C slik som lovet.


Lørdag ettermiddag ble den satt i et rom som holder 20-22 grader C og termostaten ble  justert til +4 grader og koblet til et toppladet 12V bilbatteri på 64Ah (Biltema).
Spenningen var12,8 V når jeg koblet til kjøleboksen.
Søndag (24h) ettermiddag, batterispenning 12,5V,
Mandag (48h) spenningen 12,3V. (2døgn)
Tirsdag ( (72h( spenning 12V (3døgn)
Etter 72 timer senket jeg temperaturen til -18 grader C og satte inn det lille medfølgende icecube brettet fylt med vann, etter kort tid var temepraturen -18 grader C og brettet var delvis frosset ikke lenge etter.
Torsdag (96h), spenningen er under 11V og den innebygde batterivakten har koblet ut boksen, en båtmotor vil sannsynligvis ikke starte.

Konklusjon:
Ved normal bruk i båten vil det ta mer enn 2 døgn med bruk av LED lys og kjøleboks før man har brukt så mye av batteriet at det er et problem. Boksen kan med andre ord trygt stå på over natten. Det er med andre ord rikelig med tid til oss motorbåtfolket som stort sett starter hver dag.
NB! Dieselvarmer bruker 3-4 Ah, står den på over natten med et litt lite batteri så er nok det et større problem enn kjøleboksen. (Dersom varmeren går f.eks 25% av tiden i 16 timer så er det 4 timer multiplisert med 4 = 16 Ah, mer enn halvparten av hva man kan bruke totalt.)

Seilfolket har et mer anstrengt forhold til å starte motoren, har du solcelle og eller vindmølle så tror jeg dette går ganske bra med kjøleboks.

(Man kan være forsiktig med å drive innfrysing av fisk o.l, da vil boksen gå mye, den bruker 0,7 Ah - etter 15-20 timer betyr det litt).


Om strøm i båt med bare et batteri.
Litt mindre båter har ofte bare et batteri til forbruk og start. Ideelt sett så er det ikke så god løsning, men alt veier og tar plass. I Merry Fisher 595 er det plass til to batteri, men da må man skifte ut den originale batteriboksen som er ganske bra. Det tror jeg ikke jeg kommer til å gjøre. Båten vil i hovedsak bare brukes til dagsturer og noen enkeltovernattinger.

På mindre båter er det viktig å ikke bruke unødig med strøm.
Dersom man har solcellepanel så starter man forbuket med 100% oppladet batteri, da har man mye mer å gå på. Småturer og mye start stopp gjør at man sjelden får ladet batteriet til mer enn 80% uten solcelle. Se blogginlegg om strøm i båt når det gjelder batteri og batterikapasitet.

Tiltak jeg har gjort:
Installert Led lyslister med separat bryter på begge sider.
Installert Led leselys
Lysene som er originalt har standard pærer, disse skal jeg skifte til Led.
Vannpumpe, jeg har manuell dobbelvirkende pumpe fra Whale, den virker ganske godt og mer enn bra nok til å fylle kaffekjelen eller oppvaskkummen.
Jeg har samlet forbrukere som plotter/ekkolodd og ekstra strømuttak /ladeplugger ved førerplassen på en bryter.
Egen bryter for VHF slik at den kan stå på lyttevakt.
Jeg har ekstra strømuttak på passasjersiden, det er egen bryter på denne.

Om batteriets kapasitet:
Når du måler uten belastning og uten lading ved sommertemperatur:
12,7 V =100 %
12,3 V = 50%
12 V = 30%, NB! må lades
Når du måler ved belastning:
12 V = ok
11,5 V = lite strøm igjen eller du bruker mye, du bør lade
10,5 V = For lav spenning, for lite strøm igjen eller for stort forbruk.

Som du kan lese ut av ovenstående så får man spenningsfall når man bruker strøm. Dette vil normalt ta seg opp igjen når forbrukeren slår seg av.


Båtbladet Båtmagasinet hadde en artikkel om strøm og strømforbruk i båt. Her er noen av forbrukstallene de kom fram til på en 38 fots seilbåt (i mitt inlegg om strøm i båter har jeg med litt mer egne erfaringer:

Utstyr Forbruk i A

Kjøleboks 6,88 Under drift, 200 liter kjøleboks. ”Varmeveksler” på utsiden av skroget gjør at den ikke er så ofte innkoblet. 
Trykkvannspumpe 11,8 Under drift 
Dieselvarmer D5 7,33 På full effekt 
Radio 0,46 CD-spiller 0,86 Under spilling av CD 
Autopilot 0,29 Koblet ut, men instrumentet på Plotter, Garmin 4010 2,46 10 tommer kartplotter 
VHF 0,24 Lyttevakt på kanal 16 
Elektronikk utover plotter 0,99 
Furono GPS m/dybdemåler, log, vindinstrument osv. 
Inverter, 300 watt 0,6 Påslått inverter, uten belastning 
Belysning 3,89 Noe halogen, noe LED 
Gassalarm m.m 0,39 BEP gassalarm samt div. diodelamper 
Ved ankomst havn 10,4 Noe lys, all elektronikk. Ikke varme og kjøl