Translate

Om båten

  • Kallesignal: LA 4689.
  • MMSI: 825701501
  • Hastighet: 32 knop.
  • Lengde 5,75 m.
  • Bredde 2,46 m.
  • Dybde 0,43 m.
  • Høyde over vannlinjen 2,18 m.
  • Vekt 1050 kg + motor 140 kg.
  • 3-4 køyeplasser.
  • Bensintank 100 liter.
  • Vanntank 20 liter.
  • Motor: 115 HK Yamaha.
  • CE kategori C6.
  • AIS: Veslefrakt,
  • Kommersiell bruk av stoffet kun etter avtale.

søndag 3. februar 2019

Uer, god tradisjonskost.

Lettsaltet Uer er tradisjonskost men er ikke så veldig mye brukt selv om den regnes som en god matfisk.

Noe av forklaringen på manglende bruk kan være at det ikke er så mye uer å få for fritidsfiskere.
Man får uer fra 100 meters dyp og ned til 1000 meters dyp. I høst fikk vi fikk 6 ganske store fine uer på et kast, vi fikk dem på 180 meters dyp.
Ferdig sløyet og uten hode var vekten over 1,3 kg pr. stykk.
Mange fritisdsfiskere begrenser seg til 60-80 meters dyp og får dermed i hovedsak torsk, sei og makrell pluss en og annen slenger av andre arter.
Uer kan  bli 1 meter og opp til 15 kg. Uer er en truet art så vi gjorde ikke noe forsøk på å få flere.
Lenger nord er den mer vanlig. Bl.a på Bolga der vi bruker å være på sommeren har man "Auarsklakken" og andre fiskeplasser der man kan få uer når det er passende vind og værforhold..

En anne ulempe er at det er grove skjell og giftige strålefinner på ueren, de kan forårsake irritasjon dersom du blir stukket. 
Strålefinnene kan klippes av.
Skjellene må skrapes av før man koker den. Skal de bli ordentlig fri for skjell må de skrapes godt. Tips til skrape er enten en god skjellskrape eller en gaffel. Skrapingen kan med fordel gjøre under vann så slipper du at det spruter utover hele kjøkkenet.

Uer er fast i fisken og enkel å koke.
Del fisken opp i skiver med tykkelse på ca. 3 cm.
Kok opp 2 l vann med 4 spiseskjeer salt.
La fisken trekke i 5-8 minutter. avhengig av skivetykkelsen. (Til den slipper benet)

Server med gulrotstuing, hjemmelaget potetmos og stekte baconterninger.
Tips: Bruk ferdig potetmos på pose og tilsett 4-5 moste.

Tilbereding av kokt fisk:
Fisk skal ikke koke, bare trekke. Kok opp vann, tilsatt litt salt. Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder. 
Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min. Skiver tykkere enn 3 cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.
Litt avhengig av hvilken fisk det er og hvor stor kokekjel man bruker så kan det lønne seg å ha på platen litt slik at vannet ikke blir for kaldt. Hensikten med å si at det bare skal trekke er at 

Fiske etter Uer
Uer finnes fra 100 til 1000 meters dyp. man får uer både på pilk og med agn. Mest effektivt er å sette snik som er en slags stående line med agn.
Snik settes med et lite lodd på enden, så man er ikke sikret at sniken holder seg på plass så man må tilpasse tiden den står ute slik at man har oversikt.
Der jeg fisker kan man ikke ha sniken ute uten tilsyn, det er så mye strøm at man ikke kan regne med å finne den igjen. Ståtid på sniken varierer fra en liten time til over natta.
Det brukes fra 15-20 kroker og opp til 50-60 kroker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du kommentarer eller tips?