Fiskeforedlingsbedriftene og ikke minst fabrikktrålerne legger stor vekt på best mulig behandling av fisken og mest mulig ubrutt kjølekjede. Det finnes veileder omkring kvalitet på fisk og håndtering.
Bløgging.
Det starter med bløgging og utbløding i minst 15 -20 min, deretter filetering med renslighet og raskest mulig kjøling/nedfrysing til slutt.
Stor fisk bløgges best ved å skjære et snitt i hjellene, på hver side av ryggmargen (to-snitts metoden) eller å skjære over fra gjellene og kutte over "halsen"- en snitts metoden. Etter bløgging bør fisken blø ut i bløggekar fylt med vann (sjøvann). Først ble fiske/bløggekassen stående på akterdekket, senere ble den plassert oppå setet bak. Det siste fungerer bedre.
Fiskekasse, Egentlig en kjøleboks på 51,3 l fra SeaSea. Senere byttet ut med større kasse som settes oppå benken bak. |
Renslighet og å bruke mye vann er viktig.
Selvlensende akterdekk gjør det enkelt, jo mere vann jo renere er det ombord.
Vann ombord.
En vannbøtte med et tau i enden spyler bedre enn en vannslange med litt dårlig trykk, så jeg droppet den første vannpumpa av lensepumpetypen, de har for dårlig trykk.
Det ble installert en membranpumpe med kapasitet på 5 l/min, senere 8 l/min. Begge disse har tilstrekkelig kapasitet, 8 l/min er nok.
Vannintaket er i slange med sil plassert litt nedenfor motorbraketten og festet på motorbraketten med strips. Pumpen er plassert i tankrommet og slangen kommer ut i hullet for brannslukking under setet.
Om man ikke har pumpe så er en 5 liters murerbøtte er passende størrelse, ganske solid og tar ikke så mye plass.
Jeg bruker en 20 liters gjennomsiktig plastkasse til å skylle/legge filetene i etterhvert som de blir skjært.
Dersom det er varmt i været kan man ha med kjøle/fryse-boksen og legge de ferdige filetene i den. (5-10 stk i en brødpose). (Bruk båtens kjøleskap dersom det er kjøleskap ombord.) Det lønner seg å bruke en plastbakke, plastbolle eller lignende i kjøleskapet. Plastposer med fisk er nesten aldri helt tett, litt lekkasje og søl blir det som oftest, fint å ha noe som samler opp vannsølet fra fisken, det lukter etter en stund.
Enkelt og billig sløyebord. Fisker man mye anbefales det med sløyebord oppå bløggekasse. |
Med sløyebord ombord i båten er det blitt fart på sløyingen av fisk, dersom man fisker litt så er dette en ok løsning.
Fisker man mye så blir sløyebord for vinglete, det fungerer bedre med sløyebord oppå lokket av fiskekassen som man sette på benken bak.
Et raskt snitt langs buken, innmaten ut og deretter et skrått snitt ned litt på skrå fra sidefinnen og så langt fram oppe mot hodet som er praktisk for å få mest mulig ut av ryggdelen. Deretter er det bare å legge kniven langs ryggbenet og skjære bakover til fileten er løs. Snu fisken og gjenta prosedyren.
Etter fileteringen legger jeg filetkniven langs småbenene og fjerner dem, til slutt gjør jeg et lite snitt på hver side av "ståbenene" langs midten og skjærer ut en liten V-formet kile og fjerner den. (Å ta ut ståbenene kan vente til du kommer hjem eller like før fisken skal tilberedes)
En god diamantbryne gjør det lettere å vedlikeholde knivene godt.
Kompressordrevet kjøleboks, tidligere omtalt. Brukes vanligvis på hytta. Den kan være med på varme dager. |
Legg 5 eller 10 småseifileter eller 2 store i en brødpose, ordne dem slik at de kan ligge flatt. (Ha en rull med brødposer i båten). Når du er kommet hjem, skriv fiskeart og dato på pakken, frys fisken flatt i et lag inne i posen. Grunnen til at fisken skal ligge flatt i et lag er at den da tiner veldig kjapt slik at det er lett å bruke fisken som hverdagsmat. Du tiner en slik pakke under en 1/2 time.
Lykke til med handteringen av fisk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Har du kommentarer eller tips?