Translate

Om båten

  • Kallesignal: LA 4689.
  • MMSI: 825701501
  • Hastighet: 32 knop.
  • Lengde 5,75 m.
  • Bredde 2,46 m.
  • Dybde 0,43 m.
  • Høyde over vannlinjen 2,18 m.
  • Vekt 1050 kg + motor 140 kg.
  • 3-4 køyeplasser.
  • Bensintank 100 liter.
  • Vanntank 20 liter.
  • Motor: 115 HK Yamaha.
  • CE kategori C6.
  • AIS: Veslefrakt,
  • Kommersiell bruk av stoffet kun etter avtale.

lørdag 27. desember 2014

Stekt kveite, steketips.

Tips til steiking av kveite.
Legg fisken på aluminiumsfolie i en dyp langpanne, krydre med salt og pepper og dekk deretter med aluminiumsfolie. Stek i stekeovnen på 175-200 grader i 10 minutter.
Ta ut av stekeovnen og stek i varm stekepanne i 2-2,5 minutter på hver side.
Kan serveres enkelt med agurksalat, rømme og poteter. Grønnsaker etter egen smak.
Ved å bruke folie først oppnår man mye saftigere stekt fisk.

Agurksalaten jeg bruker er skivet agurk, i en lake med 1 liten ss 7 % edikk, 5-7 ss vann, 1,5 ts salt og 1,5 ts sukker som blandes godt og tømmes over agurskivene. (Laken skal være forholdsvis syrlig, smak selv.)



Nå 3.juledag er siste rest av årets kveitefangst (Halibut) oppspist, det var knappe 30 kg ferdige skiver. 10 kg ble spist sammen med hyttenaboene, et par-tre kilo ble gitt bort og resten har vi spist selv.

tirsdag 23. desember 2014

Behandling av fisk ombord i Jeanneau Merry Fisher 595.

Når man er ute og fisker bør man ta vare på fangsten så godt som mulig.
Fiskeforedlingsbedriftene og ikke minst fabrikktrålerne legger stor vekt på best mulig behandling av fisken og mest mulig ubrutt kjølekjede. Det finnes veileder omkring kvalitet på fisk og håndtering.

Bløgging.
Det starter med bløgging og utbløding i minst 15 -20 min, deretter filetering med renslighet og raskest mulig kjøling/nedfrysing til slutt.
Stor fisk bløgges best ved å skjære et snitt i hjellene, på hver side av ryggmargen (to-snitts metoden) eller å skjære over fra gjellene og kutte over "halsen"- en snitts metoden. Etter bløgging bør fisken blø ut i bløggekar fylt med vann (sjøvann). Først ble fiske/bløggekassen stående på akterdekket, senere ble den plassert oppå setet bak. Det siste fungerer bedre.

Fiskekasse,
Egentlig en kjøleboks på 51,3 l
fra SeaSea. Senere byttet ut med større kasse som
settes oppå benken bak.
Fiskekassen jeg kjøpte har dreneringshull like ved bunnen, det gjør det mulig å bruke mye vann. Senere er det blitt en 120 liters kasse som står på benken bak, oppå denne så er det sløyebord.
Renslighet og å bruke mye vann er viktig.
Selvlensende akterdekk gjør det enkelt, jo mere vann jo renere er det ombord.

Vann ombord.
En vannbøtte med et tau i enden spyler bedre enn en vannslange med litt dårlig trykk, så jeg droppet den første vannpumpa av lensepumpetypen, de har for dårlig trykk.
Det ble installert en membranpumpe med kapasitet på 5 l/min, senere 8 l/min. Begge disse har tilstrekkelig kapasitet, 8 l/min er nok.
Vannintaket er i slange med sil plassert litt nedenfor motorbraketten og festet på motorbraketten med strips. Pumpen er plassert i tankrommet og slangen kommer ut i hullet for brannslukking under setet.
Om man ikke har pumpe så er en 5 liters murerbøtte er passende størrelse, ganske solid og tar ikke så mye plass.

Jeg bruker en 20 liters gjennomsiktig plastkasse til å skylle/legge filetene i etterhvert som de blir skjært.

Dersom det er varmt i været kan man ha med kjøle/fryse-boksen og legge de ferdige filetene i den. (5-10 stk i en brødpose). (Bruk båtens kjøleskap dersom det er kjøleskap ombord.) Det lønner seg å bruke en plastbakke, plastbolle eller lignende i kjøleskapet. Plastposer med fisk er nesten aldri helt tett, litt lekkasje og søl blir det som oftest, fint å ha noe som samler opp vannsølet fra fisken, det lukter etter en stund.
Enkelt og billig sløyebord.
Fisker man mye anbefales det
med sløyebord oppå
bløggekasse.
En tanke er at ice-cubers har blitt så billige at man kan produsere opp litt is og bruke på sommeren.

Med sløyebord ombord i båten er det blitt fart på sløyingen av fisk, dersom man fisker litt så er dette en ok løsning.
Fisker man mye så blir sløyebord for vinglete, det fungerer bedre med sløyebord oppå lokket av fiskekassen som man sette på benken bak.
Et raskt snitt langs buken, innmaten ut og deretter et skrått snitt ned litt på skrå fra sidefinnen og  så langt fram oppe mot hodet som er praktisk for å få mest mulig ut av ryggdelen. Deretter er det bare å legge kniven langs ryggbenet og skjære bakover til fileten er løs. Snu fisken og gjenta prosedyren.

Etter fileteringen legger jeg filetkniven langs småbenene og fjerner dem, til slutt gjør jeg et lite snitt på hver side av "ståbenene" langs midten og skjærer ut en liten V-formet kile og fjerner den. (Å ta ut ståbenene kan vente til du kommer hjem eller like før fisken skal tilberedes)
En god diamantbryne gjør det lettere å vedlikeholde knivene godt.

Kompressordrevet kjøleboks,
tidligere omtalt. Brukes
vanligvis på hytta. Den kan være med på varme dager.
Legg filetene i en bøtte med sjøvann etter hvert som de er ferdige (med eller uten ben), de skylles da godt. Skift vann ofte. Vask også sløyebordet ofte ved å spyle det mellom hver fisk eller dyppe det i sjøen og gni av et par ganger.
Legg 5 eller 10 småseifileter eller 2 store i en brødpose, ordne dem slik at de kan ligge flatt. (Ha en rull med brødposer i båten). Når du er kommet hjem, skriv fiskeart og dato på pakken, frys fisken flatt i et lag inne i posen. Grunnen til at fisken skal ligge flatt i et lag er at den da tiner veldig kjapt slik at det er lett å bruke fisken som hverdagsmat. Du tiner en slik pakke under en 1/2 time.

Lykke til med handteringen av fisk.

tirsdag 16. desember 2014

Undervannsfilming med GoPro kamer på Austklakkan.

Når jeg var på fisketur siste helga i november var målet todelt. En siste fisketur før service og oppfølging på båten samt å filme under vann på Austklakkan.

Grunneste parti er 12-20 meter dypt, mens platået grunnen ligger på er ca. 40 meter dypt. Klakkan ligger i Trondheimsleia, mellom Hitra og Smøla. Områdene rundt er ca.140 meter dypt. Klakkan er en ganske sikker plass å dra for å få mye småsei, men det er sjeldent noe størrelse på fisken.

Jeg har ikke så mye erfaring med å filme under vann, jeg er usikkert på hvor mye lys som slipper ned. På dybdene jeg prøvde nå så var det bra med lys. Filmen gir et lite inntrykk av hvordan det ser ut. Jeg har nå lært at jeg må ha rødfilter for å få bort grønnfargen, det kommer senere.

Rigging av kameraet.
Jeg rigget kameraet på en liten teleskopisk aluminiumsstang med et 500 grams lodd nederst. Jeg bruker en av fiskestengene, smetter snøret gjennom et øye øverst på stangen og fester det til sikkerhetslina på kameraet.

Her er filmen:

søndag 14. desember 2014

Om falsk alarm og bruk av VHF. Hvem havner i nød langs kysten?


95% av alle alarmer er falske. Adresseavisen skriver om at Sintef og Marintek har sett på problemstillingen.
Undersøkelsen dreier seg i hovedsak om nordområdene men er nok relevante også for MidtNorge
Hovedkonklusjonen for fritidsflåten er at VHF og kanal 16 bør benyttes.
Har man ikke (registrert) VHF bør man ringe selv, direktevarsling med mobil gjøres til 120.
Mange bruker pårørende på land til å videreformidle nødmelding til Hovedredningssentralen (HRS), beskjeder går ofte tapt når det går via
mellomledd.

Viktig for trygg ferdsel på sjøen er at man etablerer gode rutiner.
http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article10430076.ece

Adresseavisens kilde er Gemini: http://gemini.no/2014/12/falsk-alarm-eller/

Hvem skjer ulykkene med og hvor skjer de.
Det er stort sett mindre fartøyer som forliser i forbindelse med fiske og fangst i kystnære områder.

Prosjektet eies av Maritimt Forum Nord og er ellers støttet av: Fiskeri- og havbruksnæringens Forskningsfond, Utenriksdepartementet, Nordland Fylkeskommune, Norsk Sjømannsforbund, Shell, Statoil, Eni Norge, Conoco Phillips, Kystverket, Norges Rederiforbund, Norwegian Hull Club, Lundin Norway, DNV GL, Universitetet i Nordland, Maritim 21, NSOF og Maritimt Forum

onsdag 10. desember 2014

Uvær ved kysten, håper alle er innomhus eller i trygg havn.

Langs store deler av kysten i sør norge har det vært uvær. Redningsskøyta var f.eks ute i Jåttåvågen, der var det 28 m/s og store bølger. Skipperen mente det rett og slett er farlig å ut.
http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article10434853.ece#cxrecs_s

Utklipp fra Yr.no
Dette medfører også høy vannstand, 70-80 cm høyere enn normalvannstand. For Aure, Hitra til Kristiansund betyr det en vannstand på bortimot 310 cm, det er ganske høyt.

Med tanke på at min båt bare har 5 cm klaring til taket så er jeg litt spent på å se hvor høyt over golvet i naustet vannet har stått når jeg kommer ut igjen.

søndag 7. desember 2014

Amerikansk boaterhome sjøsettes

Ganske stilig farkost. Kanskje mest egnet for de store innsjøene over there. Tror ikke jeg ville rygget den ut i sjøen på Aure.
https://www.youtube.com/watch?v=Eta3DhV9830

lørdag 6. desember 2014

Almanakk for Norge er innkjøpt. Flo og fjære.

Har skaffet Almanakk for Norge 2015 utgaven. Det er den 202 årgangen, almanakken har vært gitt ut siden 1644. Den inneholder bl.a Sol opp, sol sør, sol ned, måne opp, måne sør og måne ned.

Flo og fjære:
Man finner flo ved å  lese av månen i sør og legge til havnetiden for stedet du er. Det er 10 timer og 42 min for Kristiansund, 11 timer for Aure og 11 t 16 min for Trondheim. Blir summen høyere enn 24 skal man trekke fra 24 før en legger til og en får da tidspunktet for neste formiddag. (kilde s.47 i almanakk for Norge)

Kalender
En almanakk inneholder selvfølgelig kalender med merkedager, høytidsdager osv.
Primstaven og dens merkedager er også viet plass.

Stjernebilder og planetene er viet ganske stor plass. 
Det er kart og oversikt over planeter og stjernebilder.

Statistikk over nedbør og temperaturer.
Jeg ser at Værnes hadde 84% av normalen med nedbør i juli 2014 og at middeltemperaturen var 0,3 grader høyere.
Årsmiddeltemperaturen for Trondheim hat steget jevnt fra 4,6 grader i 1865 til 5,6 grader i 2014

Jakt og fiskeregler for de forskjellige områder. Minstemål og tider finner man også..

For et par dager siden skrev jeg om tidevannstabellene som kan lastes ned, jeg anser likevel almanakken som kjekk å ha.

onsdag 3. desember 2014

Tidevannstabellene for Norge kan lastes ned.

Kartverket har gjort også tidevannstabellene tilgjengelige for nedlasting.

Den norske los er gjort tilgjengelig tidligere.

http://sehavniva.no/uploads/documents/Tidevannstabeller-norske-kyst-Svalbard.pdf

Ny Merry Fisher katalog

Jeanneau har kommet med ny katalog.
http://www.jeanneau.com/brochure/2015/merry-fisher/#.VH7TQ6qiyxE.facebook

Det som er interessant i min verden er ny 695 og at 595 nå er erstattet av 605. Det er dårlig trykk på brosjyren så jeg er litt usikker på tall, men det ser ut som det er samme størrelse. Undervannsprofilen i brosjyren er ikke lik 595 som har stegkjøl, hvilket jeg synes fungerer godt.

Årets siste fiskehelg.

Når jeg var på fisketur nå sist i november var målet todelt. En siste fisketur før service med oppfølging på båten samt filme under vann utenfor Sandvika og på Austklakkan.
Her er en liten filmsnutt på vei ut til Austklakkan. Filmen er tatt kl.12.56, altså nesten midt på dagen men sola er allerede på vei ned denne 29.november. Det er sannsynligvis årets nest siste fisketur.


Utenfor Sandvika er det filmet på ca.20 meter dypt. Dypeste parti er ca. 36 meter dypt, filming så dypt får vente til neste sommer.
Utenfor Sandvika var det tidligere en ganske brukbar plass å hente en middag. Etter 10-15 år med beinhardt turistfiske der de tsjekkiske fiskerne fra Eidestranda har lagt der med 3-5 båter, hver med 6 stenger pr.båt med 3 skift ordning ca.18 timer i døgnet og 7 dager i uka.

Etterhvert som det ble dårligere fangster så sluttet de å komme. I fjor var siste gang jeg så dem. I år har de polske montørene på Gridsvåg sitt anlegg fisket mye og hardt i samme område.

Fisket har følgelig ikke tatt seg opp og det vil sikkert ta noen år.

Jeg tok en kikk for å få et inntrykk av hvordan det ser ut.
Her er film under vann utenfor Sandvika.