Translate

Om båten

  • Kallesignal: LA 4689.
  • MMSI: 825701501
  • Hastighet: 32 knop.
  • Lengde 5,75 m.
  • Bredde 2,46 m.
  • Dybde 0,43 m.
  • Høyde over vannlinjen 2,18 m.
  • Vekt 1050 kg + motor 140 kg.
  • 3-4 køyeplasser.
  • Bensintank 100 liter.
  • Vanntank 20 liter.
  • Motor: 115 HK Yamaha.
  • CE kategori C6.
  • AIS: Veslefrakt,
  • Kommersiell bruk av stoffet kun etter avtale.

lørdag 29. november 2014

Fangsten på turen ble bra. Oppdatert mandag 01.12

Nå skal båten til forhandleren for diverse småarbeid, den ble tatt opp i ettermiddag.
Ved kai på Lesundet, klare til å tas opp.
Det blir sesongslutt.


Det kan hende det blir årets siste tur. Vi kan se tilbake på ca.1400 nm i sommer, det er mye på en 19 fots båt. De tilsvarer grovt regnet avstanden Drøbak til Russegrensen utenfor Vardø.

 Det som skal fikses er skade i gelcoat på baugen etter sprukket gummi på båthengeren, en liten avskalling på stigtrinnet helt akter samt en ripe under som kom mens vi plagdes som verst med sjøsetting i sommer. At vi plagdes skyldes en bøyd aksling på en av rullene på båthengeren.


Sesongens siste fisketur resulterte i ei ganske stor hyse, 2 middelstore sei og noen småsei samt fangsten fra i går. Det ble noen kilo fiskemiddag, det er bra. Båt er en såpass kostbar hobby at det er greit å kunne ta med noe mat hjem.

Fiskekassen fungerer ok på turer som denne.

Siden jeg kjørte fra min PC på hytta så blir både bilder og film utsatt noen dager inntil jeg får hentet den. (Er nå oppdatert.)
Utsikt fra Brekka utover Årvågsfjorden. Utsikten på vei ut til hytta.

torsdag 27. november 2014

Fisketur til grunnene utenfor Ramsøygalten.

Nå sent i november er det korte dager her på Breddegrad 63,35N og 8,5Ø Lengdegrad, men det kan være fint lys.
Lengre nord forsvinner solen og de går inn i mørketid. Tromsø har hatt fantatstisk lys de siste dagene,

Dagens plan var å filme under vann.
Jeg prøvde først utenfor Sandvika og slapp ned kameraet til 25 meter.
Jeg prøvde også å fiske men det var veldig lite å se på ekkoloddet.

Kjørte så ut til Austklakkan og filmet litt der også. Jeg festet GoProkameraet med en rørholder i en aluminiumsstang for dekkskosten. Nederst på stangen
festet jeg et 500 grams lodd. Jeg brukte den ene fiskestanga for å slippe ned og ta
Havbunnen utenfor Sandvika
opp kameraet. Etter at jeg har sett på råklippene så ser jeg at jeg ikke skal heise kameraet opp igjen. Jeg har ca.18 minutter undervannsfilm, men det ble ikke så mye interessant. Det holder til 1 lite minutt med film.

Til slutt kjørte jeg ut på grunnen utenfor Ramsøygalten. Der fikk jeg 3 sei. Ikke all verden etter 5 timer med fisking og 20 nautiske mil. Jeg kom
Havbunnen på Austklakkan
tilbake etter at det ble mørkt.


Fortøyd i vågen etter turen

onsdag 26. november 2014

Bruk av og tilpassing av båthenger HSS 1800P til Merry Fisher 595

Tilhengeren er en HSS R1800 P og båten er en Jeanneau Merry Fisher 595. Benetau Antares 580 har samme skrog.
Merry Fisher 595 og 645 har såkalt stegkjøl, det betyr at kjølen stopper "midt under" båten.

Erfaringer viser at det var lett å få denne båttypen på tilhengeren men det var vanskelig å få båten av hengeren (det er nå løst).  Problemet er nok mindre med Merry Fisher 645 da den er lengre og hviler på flere ruller bakover.

HSS har nå en løsning på dette problemet dersom man bestiller vogge med mange ruller når en kjøper hengeren. Også på Tyssehenger kan man bestille ekstra ruller.

Problemene med å få båten av hengeren skyldes to ting.

  1. Rullen på vippevogna som stegkjølen hviler på. Akslingen har bøyd seg slik at kjølen treffer ca. midt i senter på neste rull. Å løfte opp båten slik at den ruller videre går i praksis ikke an uten jekk e.l. Med den nye vogga jeg har fått ligger kjølen an på mange ruller, ikke bare en.
  2. At det er stegkjøl på båten, det blir en forholdsvis kort lengde all vekten hviler på, det gir påkjenninger på tilhengeren. Stegkjølen stopper midt under båten, når den skal av hengeren så må den over tre ruller på vei bakover, det gir utfordringer for tilhengeren. Det er mange tilhengere som vil være totalt uegnet til denne båttypen, med den voggen med ekstraruller er HSS hengeren velegnet.

Stegkjølen stopper under båten.
Det gir stor belastning på rullene
som får kontakt.
Stegkjøl
Fordelen med stegkjølen er at båten blir mer vindstabil og til tross for ganske stort vindfang driver den ikke mer enn relativt små båter og langt mindre enn båter som ikke har kjøl av betydning.

Løsninger:
Det er flere måter å løse dette på.

Svela sin boggihenger koster ca.50.000 kr. så jeg ser ikke det som noe alternativ for meg. Svela har også en enkeltakslet henger til ca.40.000 kr.
Bålstad henger er også et alternativ, men jeg tror den koster ca. like mye som Svela.
Jeg ønsket derfor å løse problemene med den hengeren jeg har valgt.
Tysse leverer nå en ekstra rull på sine hengere til denne båttypen, da mot et pristillegg på 3.100 kr, totalt koster den da litt over 33.000 kr (2014)

Båtforhandleren MarineTeam forteller at de ganske enkelt rygger ut i sjøen slik at båten glir av. På youtube får man inntrykk av at det er løsningen Amerikanerne velger men det dreier seg i mange tilfeller om ferskvann. Ulempen er selvsagt saltvann på felger, inne i bremsesystemet og rammen. Svela markedsfører at alle deler er tette og at de leverer med tette diodelys. Siden de ikke har vippevogn så ser det ut som de baserer seg på å rygge relativt langt ut.

Løsning på saken
Ny vogge med 10+1 ruller istedet for 3+1,
det tror jeg blir bra
Jeg ringte HSS og spurte om de kjente til problemet. Det viste seg at problemet er kjent og at de har utviklet en løsning for dette.
De foreslo en vogge med flere ruller uten at han lovde at det var en quick-fix for alle utfordringer.
Jeg har i ettertid fått ny vogge med mange ruller samt en ekstra kjølrull av HSS.
Vogga er enkel å skifte, med båten på så ser jeg at det er viktigere med en eller to ekstra hovedruller like foran vippevoggen enn å ha mange ruller på voggen.

For å få montert den ekstra kjølrullen måtte jeg skjære ut i gangveien og sveise fast fester for akslingen. Den ekstra kjølrullen ble plassert like foran vippevogga. HSS har bedt om tilbakemelding på hvordan det fungerer når det er ferdig montert

HSS sin handtering av dette var i starten litt skuffende. Etter at jeg tok det opp med MarineTeam så ordnet det seg på en fin måte med en god dialog også med ny saksbehandler hos HSS.

En tilleggssak er at baugstøtten i gummi sprakk og det ble en forholdsvis stor gelcoatskade i baugen på båten. Baugstøtten er nå er erstattet av en i polyuretan. At HSS har sluttet med gummistøtte og nå bruker polyuretan betyr at de viste at den var for dårlig. MarineTeam erstattet gummidelen med en ny i polyuretan når jeg stakk innom på vei nordover, total kjørelengde før den sprakk var ca. 25 mil. (4 timers bruk)

Jeg har påberopt meg rett til reklamasjon på baugskaden, viljen til å stå på for å få reklamasjonen økte når jeg ble såpass avspist første gang jeg tok kontakt med HSS.
At det nå har blitt en meget konstruktiv og god tone har hjulpet mye på min holdning til hengerprodusenten. HSS har i ettertid fulgt opp saken meget godt, de har til og med ringt opp og spurt hvordan det går.
Marine Team har hele tiden vært konstruktive.

Med den nye vippevogna vil jeg anbefale hengeren til Merry Fisher, det ser lovende ut.

Kjøreegenskapene på tilhengeren oppleves som utmerket. God balanse fram-bak og stabil ved kurvekjøring. Selv om båten ikke er så lang så er den tung når den er feriepakket og har full tank.
I sommer kjørte jeg til Tonnes. Etter Mo I Rana er det 10-15 mil med ganske dårlig nordnorsk vei. Mye svinger og en del opp og ned. Jeg synes hengeren var lettkjørt og fin, nesten 60 mil med mye tildels dårlig vei oppleves ikke som slitsomt.
Hullet for ekstrarull der det er skjært ut en
utsparing på sidene i gangveien. 

Oppdatering des 2014 og juli 2016
Jeg monterte den nye vippevogna og skar hull for montasje av en ekstra hovedrull.
Som jeg nevnte tidligere ringte representanten fra HSS og spurte om saken gikk bra, han sendte da ny aksel umiddelbart, jeg sveiste ører på et rør slik at akslingen kan skrues på hengeren. (slipper å sveise på hengeren, det skader galvaniseringen og skaper mer rustproblemer enn å skru fast.)
Slik blir det seende ut. Bakerste hovedrull skal få
aksel med sveisefester.
Det kom bilder av ny rull ferdigsveist og med båten oppå i juli  2016.

Jeg var tilfeldigvis innom en lokal tilhengerforhandler som selger Tysse.
De kan levere en ekstra rull for denne båttypen, det virket greit og de mente selv at det var en god løsning. En 2000 kilos Tysse med boggi koster 30.000 nå i 2014 + kr.3.000 for ekstra ruller.

Hvordan stroppe båten fast.
1. Fra bøyle i baug og ned til henger
2. Fra bøyle i baug og fremover til vinsj
3. Over båten omtrent midt på akterdekk og ned på hengeren
4. Fra pullert bak og skrått forover ned på hengeren.
Ekstra rull merket med 1.
Rullene som er i kontakt er ringet rundt.
Før var det totalt sett bare en rull som hadde kontakt i dette
området
1. Stropp over båten
2. Stropp fra pullert og skrått ned på henger
Stropp baugen både ned og fremover.

Sluttresultatet er bra. Båten ligger på en ekstra hovedrull
og en ekstra rull på vippevogga. Det fungerer nå
godt å få båten av og på hengeren.









tirsdag 25. november 2014

Nytt fiskebåtdesign

Godt design dreier seg ikke alltid om strømlinjeformer.
Å fokusere på bruksegenskaper og god utnyttelse er også godt design.

Som vi kan lese så er de strålende fornøyd.
Foto: http://www.kystmagasinet.no/nybygg/2014/fantastiske-tilbakemeldinger-pa-omdiskutert-fiskebatdesign/ 

Fantastiske tilbakemeldinger på omdiskutert fiskebåtdesign

Kystmagasinet 8.14: For ikke så lenge siden leverte Skogsøy Båt i Mandal nybygget «Anne G» til rederiet, Mot Berlevåg AS i Berlevåg. Dette er en 15 meter lang kombinert snurrevad/linebåt, som rederen har gitt fantastiske tilbakemeldinger på etter de første ukene i drift.

mandag 24. november 2014

Båtfører siktet for uaktsomt drap.


Faksimile fra adresseavisen.
 Natt til lørdag 23.august 2014 kjørte en fritidsbåt på et skjær. En kvinnelig passasjer døde av skadene. Mannen i tjueårene innrømmet promillekjøring, han
er nå tiltalt for uaktsomt drap.Statsadvokaten vil ta endelig standpunkt til tiltale.










Artikkelen finner du her: http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article10085895.ece

fredag 21. november 2014

Båtsesongen er ikke slutt.

Etter en flott sommer med et aktivt båtliv så meldte alle vedlikeholdsoppgaver på hus og hjem seg så det har vært litt stille på fiskefronten et par tre uker.
Også det at vi fikk så mye sist har gjort at behovet ikke har vært så stort.

Nå begynner "båtbehovet" å melde seg, surfer på youtube etter boatbloopers og fiskeutstyr. Takket være bredbånd på hytta så kan jeg ta med meg en bunke arbeid utover, det åpner for noen timer med fisketur.

Langtidsvarselet sier at det blir plussgrader og noe vind til uka, det får holde. Nå til helgen er det vindstille men da passer det ikke.

Dersom man får mye fisk holder det ikke med en beholder så jeg skal kjøpe en stor rektangulær murbøtte i tillegg.

Jeg prøvde å filme under vann med GoPro kamera fra kajakken, det ble ganske kjedelig film. Denne gangen tenkte jeg å slippe kameraet ned på Austklakkan for å se litt hvordan det ser ut. Området er fra 12-40 meter dypt. 12 meter er såpass grunt at jeg håper det blir såpass med lys at man ser noe. Jeg gleder meg litt til å se resultatet. Blir det noe å se så legger jeg ut filmen.

Sist jeg var ute så fikk jeg no-oil varsel på min E-tec 90hk, det ble bedre etter at motoren begynte å bli gjennomvarm. Når man får no-oil varsel så gå motoren over i nødmodus og gir maks 1500 rpm, nok til styrefart og nødkjøring men det er ikke noe fisketurmotor.
 Jeg har fått tips om å kjøre vintelagringsprogrammet et par ganger så får vi se om det hjelper. Håper det ikke er selve injektorpumpen som er defekt. Jeg bruker xd-100 oljen og den er programmert til laveste oljeforbruk. Motoren har fungert uten et feilslag hele veien, det gjør den forsåvidt nå også men feilen må forsvinne
eller fikses.

Her er en film om å prøve å snu ved å bakke motstrøms med litt for lite trening og forståelse for hva som skjer.
https://www.youtube.com/watch?v=PIiXndllxIQ
og her er del 2.
https://www.youtube.com/watch?v=GulYaobJgVI

Denne filmen med to fiskebåter på New Zeeland som er på vei inn i til havn i grov sjø er legendarisk https://www.youtube.com/watch?v=ByGSMmenPDM&list=RD4R56EeRdgFs&index=8 

Ønsker alle båtdrømmere her langt mot nord god helg.

fredag 14. november 2014

Tirpitz senket kl.09.52 for 70 år siden. Størrelse vs. hurtigruta.

Tirpitz ble kl.09.52 for akkurat 70 år siden senket ved Håkøya rett utenfor mitt fødested i
Tromsø.

Når jeg hørte dette på radioen nå i dag kom jeg til å tenke på hvor stor er egentlig verdens største krigsskip på den tid sammenlignet med f.eks hurtigruta. En rask kikk viste at det Tirpitz var stor, nesten dobbelt så stor som et hurtigruteskip.

Sammenlignet med dagens store cruiseskip blir Tirpitz ikke så mye mindre enn de store cruiseskipene. Carneval Glory er til sammenligning 952 fot, knappe 290 meter.

Her er fra litt tekniske data for Tirpitz fra wikipedia:
Deplasement42 900 tonn standard
52 600 tonn fullastet
Lengde251 m
Bredde36 m
Dypgang8,7 m
Framdriftdampturbiner ga 150 000 hk, maks hastighet 30,8 knop
Rekkevidde6100 nautiske mil ved 15 knop
150 000 hk= 111 854 kW

Her er data for Midnatssol som er det foreløpig siste skipet som ble bygget for hurtigruten.
Lengde135,75 m (445,4 fot)
Bredde21,5 m (70,5 fot)
Dypgående5,1 m (16,7 fot)
Toppfart18 knop
Hovedmaskin2 stk Wärtsila W9L32 dieselmotorer
Ytelse8 280 kW
Tonnasje16 151 (BT)
Lasteevne1 184 dødvekttonn
Passasjerer1 000
Kjøretøy45

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
(8 280 kW=11257 hk)
Vi ser at Tirpitz er 251 meter mot Midnattssols 136 meter.

Tirpitz lå også fortøyd i Fættenfjorden, en lite fjordarm av Åsenfjorden et par mil nordover langs E6. 

Nrk har en radioreportasje og omtale av forliset http://www.nrk.no/kanal/nrk_p2/1.7500570
x

mandag 10. november 2014

Fortøyning og forsikring

Forrige uke skrev jeg litt om å fortøye forsvarlig og klargjøre for årstiden.
Denne uken kom Båtmagasinet (www.batmagasinet.no) med en sak i annledning av at forsikringsbransjen har kommet med ferske tall. Økningen i antall forsikringsskader på båt har økt med 40%. Det viser seg også at 55% av skadene skjer på land eller når båten er fortøyd.

For de som har muligheten til å ta båten inn i hus når den ikke er i bruk er det en god løsning. Som tidligere nevnt har jeg lagt litt arbeid i å få det så lettvint at det er bare å slippe båten ut når vi kommer og trekke den opp når vi drar.

Om du ligger på svai vær obs på at det kreves mye mere av bunnfester, bøyer og tauverk nå på senhøsten når uværene setter inn. Tidligere har jeg sett muttere bli dratt rett gjennom bøyens festeøye og da går det som det må, båten reker på land.

For de som har båten liggende ute under presenning er det viktig at man stikker innom og sjekker av og til. Pass også på at det ikke blir for tett slik at du får mugg og soppvekst.
Bruk et skikkelig stativ til presenningen og forankre det med plastkanner fylt med vann, da holder presenningen bedre.

Jeg vil ønske alle et godt vinteropplag.

lørdag 1. november 2014

Lyskaster ved nattkjøring

Når man kjører om natta er det et problem at man ikke ser store bølger, gjenstander i sjøen osv.
Stort sett navigerer man med kart, plotter og lykter, men når man nærmer seg land og i spesielle situasjoner er det kjekt å ha et lys å slå på.
Forrige helg prøvde jeg med ei kraftig, vanntett sykkellykt med over 2000 lumen, på land lyser den veldig godt opp. På sjøen viste det seg at det ikke holder mål, lyset liksom bare forsvant og gjenskinnet i regnværet ga mer problem enn det løste.

På litt lengre sikt så må jeg finne en god lykt for maritimt bruk å montere, problemet er at de er kostbare.
Lykten jeg leter etter er ca. av den avbildede typen. I dag får man med LED og fjernstyring via trådløs sender. Det blir enklere kabling av det. I løpet av vinteren kommer jeg til å kable opp for søkelys.