Webasto Air Top 2000 st Kilde:Webasto.com |
Ny eller brukt dieselvarmer?
Jeg spurte båtverksteder om brukte brennere, alle sa det samme, de gamle er utslitt/ødelagt, de vil ikke ha ansvar for det. Dermed gikk jeg for en ny båtvarmer.
Valg av båtvarmer.
På en såpass liten båt bør varmeren ha minst mulig effekt for at det ikke skal bli for mye start og stopp.
Valget står mellom Eberspacher D2 2000, Webasto Air Top 2000 std som er ganske like samt Wallas 1800. Alle 3 koster omtrent det samme og koster egentlig litt for mye. Det finnes også en kina kopi av Eberspacher/Webasto som selges av flere forhandlere via Finn.no. Kinakopien koster litt under det halve av de kjente merkene, mange som sier seg fornøyd med disse varmerne.
Eberspacher D2. Kilde: PF Jones UK |
Wallas versus Webasto eller Eberspacher
Wallas sin varmer skiller seg litt ut fra de andre både når det gjelder utseende, virkemåte og den bruker parafin istedet for diesel.
Den minste Wallas har effekt på 1300 watt noe som er mest passende men den har bare mulighet for en dyse og har maks slangelengde på 1 meter, noe som er for kort opp til frontruten.
Vil man ha Wallas så må man dermed ha Wallas 1800 og den fysiske størrelsen er nesten dobbelt så stor som Eberspacher og Webasto, det passer ikke for meg, det tar for mye av skapet under førerplassen.
Alle de tre samt kina varmerne bruker lite strøm og har et greit diesel/parafinforbruk.
Mikuna tror jeg er oppkjøpt av Webasto.
Alle variantene koster ca. det samme og har sine plusser og minuser.
Jeg valgte bort wallas pga at den er litt større enn de andre men det ser ut som den er enklere og raskere å montere der det er plass, en ulempe med Wallas er at det må være fall fra brenneren og ned til tanken. Wallas har returslange og kammeret flyter over dersom det ikke er fall.
Når det gjelder støy så tror jeg Wallas er gunstig.
Det er en del båtfolk som har sterke negative meninger om Wallas, hvor relle de er vet jeg ikke, innvendingene dreier seg om å ikke få start. Jeg har tidligere erfaringer med Wallas Safeflame, den hadde vi en del trøbbel med tenning og pumpe på, dersom jeg ikke hadde reparert den selv ville det vært en fiasko.
Tidligere var chassiet på Wallas båtvarmere av blikk og virket litt dårlig, i dag er det ekstrudert aluminium og virker veldig bra.
Wallas 1300 Kilde: Wallas |
Kinavarmeren på 2000 watt tror jeg fungerer like godt som de andre, jeg valgte den bort fordi det ikke er noen butikkjede med et ordentlig varelager som selger dem. Dersom man trenger deler om 3-4 år er det ikke sikkert man får tak i deler. Det er riktignok en av disse importørene som har et seriøst opplegg og selger deler, men det er ikke sikkert han er der når jeg trenger det.
Gamle Webasto og Eberspacher brennere finner man deler til. Jeg vet heller ikke hvor enkelt det er med en eventuell reklamasjon.
Slik ser original festebrakett ut (sitter på varmeren). Aluminiumsplaten 5mm til ny brakett ligger ved siden av. Foto: A.Solberg |
Jeg fikk kjøpt en Webasto til en grei vinterpris. Jeg laget festebraketter og monterte selv. Jeg kom derfor tålelig greit fra det når det gjelder kostnader. Ferdig montert koster de fort 22-23.000 Nkr, et beløp som ikke var aktuelt for min del, kjøpt i butikk koster de fra 12-15.000 avhengig av tidspunkt av året og hvor komplett den er.
Når jeg monterte og prøvekjørte første gang var det 3 grader og vind ute. Mens jeg monterte brukte jeg en 230V vifteovn på 2Kw. Etter at jeg var ferdig startet jeg Webastoen og det ble mye varmere i båten med Webastovarmeren enn med en 2 Kw elektrisk vifteovn, så jeg regner med at reell yteevne er ca. som oppgitt.
Dagens Webasto 2000 St kan reguleres trinnløst mellom 0,9 og 2 Kw samt at den kan brukes som friskluftsvifte på varme dager.
Den bruker fra 0,12 til 0,24 liter diesel/parafin i timen og varierer mellom 1,2 og 2,4 A i strømforbruk.
De større modellene har også strømsparefunksjon og boostfunksjon (eks. 3500 gir 3900 Watt i boostmode). Webasto 2000 st har ikke boostmode.
Det er få tester på båtvarmere. På nettet fant jeg en gammel test i Båtliv. Det står ikke noen dato på testen fra Båtliv så jeg regner med at den er utdatert. Både Eberspacher og Webasto er sterkt oppgradert og har blitt hel-elektroniske etter de ble testet så jeg så bort fra testresultatene.
Oppdatering 2018
Jeg har skiftet båt og har nå en MerryFisher 605. Den er også utstyrt med Webasto ST2000, det er en 2018 modell og har innebygget timer, kaldluftvifte og innvendig temperaturføler. Montasjen er så godt som helt identisk med beskrivelsen her. Tank og pumpe er montert ved siden av batteriet i rommet under akterdekket. Varmeren fungerer utmerket.
Siden det er trangt inne i skapet med lite avstand til brennbare materialer så monterte jeg isolasjonsstrømpe pga varmen fra eksosrøret. (Det er anbefalt fra leverandør)
Å montere varmeren er i prinsippet veldig enkelt arbeid. Alle ledninger er ferdig med stikkere ferdig montert, det gjenstår kun å smette på plass pluggene i selve kontakten. (De er ikke satt på plass i kontaktene for at det er lettere å kunne tre ledningene på trange steder.) Eneste kontakter man må feste selv er på pumpeledningen, det kommer av at lengden på den må tilpasses en del. Pumpen er en magnet så man trenger ikke å tenke på polaritet (farge på ledninger).
Etter at jeg var ferdig montert hørte jeg at pumpen støyer en del, den bør festes på et sted som er støyskjermet, den bør monteres ved siden av batteriet i rommet under akterdekket.
Selvlaget aluminiumsbrakett like bak den blå vannslangen. Braketten monteres på veggen i rommet for skaffetøy, ikke på vasken. |
Jeg henter frisk luft til brenneren fra rommet under akterdekket men der er det er en ekstra glassfiber skillevegg som skaper litt ekstra utfordring. Man må ha forlenger på hullsagen for å nå bort til veggen mellom kabin og akterdekk på styrbord side. På finerveggen inn til deksrommet skrudde jeg på en gitterrist motsatt vei og puttet slangen til luftinntaket inn i den. Jeg boret også hull til å hente forbrenningsluften fra det samme rommet. Også på MF 605 hentes friskluften fra rommet under dekk på SB side.
Eksosutløpet må ligge 50-60 cm over vannlinjen med en svanehals bue oppover, man bør også sjekke at det ikke kommer i konflikt med fendere på utsiden, dumt med eksosutløp der fenderne bruker å henge ved kai.
Jeg monterte eksosrøret for å få det så høyt og skjult som mulig. Det ble 58 cm over vannlinjen og 10 cm foran spylepunktet for den ene lensepumpen.
For ikke å komme i konflikt mellom eksosutslipp og fendere utvendig på båten måtte jeg lage en ekstra bøy på avgassrøret (270 grader, denne buen observeres på det ene bildet) . Jeg har kortet inn røret en god del på begge ender så regner jeg med at økt motstanden i 270 graders bøyen kompenseres med kortere lengde, varmeren fungerer utmerket.
Varmedysen for frontruten like nedenfor kompasset. |
Dysen og røret opp til frontruten monterte jeg på høsten. Det var en del arbeid. Jeg anbefaler å skru sidepanelet så løst som mulig, bøye det ut og lage stort nok hull til røret først som sist, jeg tullet litt og måtte utvide flere ganger, det blir da vanskeligere å få pent. Bruker du stor nok hullsag med det samme blir det pent.
Jeg lagde også et utvidet hull for ledningene. Ledningene lå litt for stramt fra før så det ble bedre med utvidet hull.
En av varmluftsdysene må være av typen som ikke kan stenges, jeg valgte å sette den åpne (ikke lukkbare) dysen nede ved gulvet da det kommer mest luft ut av fronrutedysen ved normal drift når begge åpne. Det kommer av at jeg valgte en forgrening med rettløp framover til den ene dysen og en 45 grader skrå avgrening. Det kommer mest luft ut rettløpet. En annen ulempe med å velge frontruten som den åpne, ikke stengbare, dysen er at saltvann da tørker på frontruten.
Den nedre varmedysen ble montert like over dørken like foran buen ved førerplassen. (Slik at den ikke kommer i konflikt med skilleveggen for PortaPotti toalettet). Det er også mulig å fortsette slangen under dørken og få uttak til bena på passasjerplass eller til akterdekket dersom jeg kjøper kalesje en gang i fremtiden. (På min nye 605 er dysen mot bena på førerplassen, det er en dårligere løsning.)
Bryteren er montert midt under rattet. Vises bare som et sort felt. |
Webasto 2000 st ble levert med valgfri løsning der man kan velge om man vil bruke termostat eller bare bryteren til å regulere varmen.
Det er også med et lite panel med en ekstra bryter for å benytte Webastoen som friskluftsvifte uten varme. Jeg valgte å montere både termostat og den ekstra friskluftsbryteren.
Noen småtips.
Når man har på varmeren ble jeg tipset av forhandleren som selv har Webasto i egen båt om å lufte litt og regulere varmen litt på den måten. Brenneren er elektronisk og regulerer seg ned når det er varmt i båten, til slutt stopper den og skrur seg på når det blir kaldere. Siden det er en liten båt blir det mye start, stopp og nedstrupet kjøring på varmeren dersom man ikke lufter. Forhandleren regner med at det forårsaker litt mer soting og dermed driftsproblemer, derfor koster jeg på meg noen desiliter fuel og kjører med litt mer effekt og lufter.
Fordelingen av luft på en 45 grader dyse er 40-60. Dersom man får for mye eller for lite luft på frontruten kan man bytte på hvor man monterer slangen til frontruta. (Rett fram eller sideuttaket). Alternativt kan man bytte til et rettvinklet grenrør som gir enda mindre på den ene dysen eller til en Y-gren som fordeler likt.
Pumpen bør monteres på en vegg som ikke gir resonans. Et alternativ er støyskjerming. Pass på at slangen ligger slik at det ikke kan ligge luftlomme i den. (Jevnt fall fra varmeren og ned til kanne/tank er anbefalt, men det fungerer likevel.)
Montering av luftdyse til frontruten er mye enklere om man erstatter finerplaten i taket inne i forkabinen (under dashbordet) med en sirkulær luke slik jeg har skrevet om tidligere. Luken er større og mer praktisk enn finerplaten samt at det blir lettere å komme til inne i dashbordet. Hullet til dysen må bores nedenfra. Jeg boret hullet rett foran kompasset, det ser ut til å være et godt valg. (Oppdatering Juni 2015, plasseringen av varmluftsdyse fungerer bra. Det blir ikke dugg foran fører, og stort sett er det fritt for dugg eller lite til ubetydelig foran på passasjersiden.) På 605 er det montert omtrent på samme plass, dvs i forkant og ca. midt over instrumentpanelet (dashbordet).
Slangen til luftdysen på frontruten får ikke plass uten å lage et hull på sidepanelet på MF595. For å lage hull på sidepanelet bør man løsne det så mye som mulig, bøye det ut så mye man får til og bruke hullsag først som sist. Ikke prøv å lage et lite trangt hull først, det skaper bare trøbbel + at det blir styggere og vanskeligere å utvide hull enn å lage det først som sist (jeg utvidet etter hvert og er ikke 100% fornøyd med det visuelle resultatet). Lag også en utvidelse til ledningene litt lenger opp, det gjør det lettere å få plass, det er trangt. Tre slangen før du monterer sidepanelet, du får den ikke på plass etterpå.
Test av båtvarmere i Båtmagasinet NB! Sannsynligvis utdater: http://www.batmagasinet.no/bladarkivet/10-b%C3%A5tvarmere-i-test-ebersp%C3%A4cher-best (det står ikke noen dato på testen, sannsynligvis er den utdatert. Bl.a Webasto og Eberspacher har nye utgaver, ny elektronikk og nye tekniske data.).
Tekniske data for Webasto AirTopp 2000 St |