Translate

Om båten

  • Kallesignal: LA 4689.
  • MMSI: 825701501
  • Hastighet: 32 knop.
  • Lengde 5,75 m.
  • Bredde 2,46 m.
  • Dybde 0,43 m.
  • Høyde over vannlinjen 2,18 m.
  • Vekt 1050 kg + motor 140 kg.
  • 3-4 køyeplasser.
  • Bensintank 100 liter.
  • Vanntank 20 liter.
  • Motor: 115 HK Yamaha.
  • CE kategori C6.
  • AIS: Veslefrakt,
  • Kommersiell bruk av stoffet kun etter avtale.

lørdag 25. juli 2020

Bolga og Meløy nord på Helgelandskysten

Bolga i bakgrunnen. Fra en av mine yndlingssteder å ta pause .
Helgelandskysten er med rette kåret til Norges flotteste kyststrekning. Et år kåret National Geographic strekningen til verdens nest flotteste sted, det var et sted på Bali som var enda bedre.
Vi har feriert med en Merry Fisher 605 i området rundt Bolga-Meløy og Rødøy i 3-4 uker mange år på rad.
Bolga er omkranset av ca.800 småøyer og holmer, noe som gir en utrolig rikdom på variasjon.Det er utallige plasser for padling, det er muligheter for fotturer og ikke minst fiske.

Turen fra Aure og opp til Bolga er 265 nm. du kan lese om den på et tidligere innlegg.
Steinbit, catfish. 12 kg
I år tok vi av fra Mosjøen, det er fordelen med en MF 605, den kan ta kystveien og den går enkelt på en bilhenger. Fra Mosjøen til Bolga er det 75 nm, se tidligere innlegg.

Når vi var kommet vel  i havn og fortøyd så var det full aktivitet. Når man har et feriested som er langt unna så er det en del å ta igjen når man kommer. Det er gressklipping, snekring og maling.
Disse pliktaktivitetene bruker jeg å gjøre de dagene med dårlig vær og eller mye vind. Alle de ca 20 årene vi har vært der siden 1991 så har det vært mye fint vær i juli. Det skal mye til for å overgå sommeren 2018, men sommeren 2019 var også bra.
Nå i 2020 så ser vi at vi er værvinnere igjen. Vi har hatt tre-fire dager med regn og en dag med skikkelig vind, utover det så har det vært mye ganske godt vær, riktignok uten de helt store temperaturene og vi har ikke badet i havet.

Vi har satt line og fått to fine kveiter (halibut) på 6 og 8 kilo. Vi har også fått tre steinbit (catfish) på 6, 7.5 og 12 kilo. Sei og torsk får vi så mye vi bare vil ha, men vi har ikke frysekapasitet til så mye. Vi fisker også på hytta så det er heller ikke så nødvendig.
Steinbit, catfish 12 kg.

I tillegg til fiske og kajakkpadling så går vi også mye tur på Bolga. Vi går gjennom Bolgbørra som blir en lokal og litt mindre spektatulær variant av hullet i Torghatten men til gjengjeld så er det en veldig fin rundtur rundt øya etter å ha gått gjennom hullet, den anbefales som midnatssolstur/sen kveld for å få med solnedgangen dersom det er godt vær.
Opp på Bolgtinden kan man gå normalveien som er litt eksponert for de med mest høydeskrekk, turen er egentlig ganske lettgått.

Det finnes alternative veier opp på Bolgtinden. Et av alternativene er er det som kalles Aletterabben, oppkalt etter piken som falt ned der. Aletterabben er bratt og eksponert, man bør være stø på foten, fjellvant og føle seg trygg når det er bratt. Selve "klatringen er egentlig bare bratt gange der man har en passasje på tre fire meter med lett klyving men som sagt det er luftig. Fjellvante folk kommer seg opp ganske lett, ned oppleves som litt uoversiktlig og blir fort litt for spennende for mange.
Vasskalet (skaret) ble tidligere gått av barnefamilier og de som ikke liker det luftig, i dag er det delvis gjenngrodd og bregner dekker over steiner og hull slik at det er vanskelig å gå der.

















mandag 20. juli 2020

Mosjøen til Bolga, ei øy helt nord på Helgelandskysten.

Klar til avmarsj ved gjestebrygga i Mosjøen.
Det er bensin og dieselfylling og gode forhold ved
gjestebrygga.

Aure på Nordmøre og opp til Nordnorge er ganske langt og koster dermed ganske mye tur retur, ca 8.000 kr i bensin.
Siden vi har tatt hele turen mange ganger  med båt så velger vi å alternere litt, i år kjørte vi bil med båten på henger til Mosjøen, vi har en sønn som bor der og får kombinert det sosiale med kortere båttur. Kostnadene med turen, tur-retur, blir da 120 liter diesel og 150 liter bensin. I sum så blir det ca. halv pris. Å kjøre bil ut Leirfjorden ville vært det mest gunstige med tanke på tid og kostnader.
Vefsnfjorden gir ca. 15-16 nm ekstra hver vei, men det var ei god gjestehavn med en god slipp i Mosjøen.

Ut Vefsnfjorden.
Turen inn Vefsnfjorden er det ikke så mange som tar men Mosjøen er verdt et besøk, den gamle bebyggelsen er så intakt at det er verdt et besøk i seg selv. I tillegg er det ei sherpa-trapp opp til fjellet.  Man kan prøve zip-line og komme tilbake til byen via luftveien. I tillegg så har de ei bra gjestehavn.

Vi startet kvelden med en rundtur i Vefsnfjorden sammen med vertsskapet i Mosjøen.
Vi bunkret og gjorde klar båten, lastet ombord alt og fikk kajakkene på taket.

Vi satte kursen nordover kl.24.00, ut Vefsnfjorden var det fortsatt litt småbølger men gode forhold.

Vi passerte polarsirkelen og skimter allerede midnatssola.
Vi rundet innenfor Alsten, øya Sandnessjøen ligger på, gikk ut i Leirfjorden og videre utover, passerte Sandnessjøen og inn på den tradisjonelle hovedleia.
Fra Mosjøen og ut i stedet for fra Leirfjorden er 15 nm ekstra


Når vi passerte Sandnessjøen var det blitt så rolig sjø at fruen gikk i forpiggen og tok kveld.

Resten av turen gikk med veldig slett hav og vi kunne legge inn god marsjfart, vi gikk på 26-27 knop.
Rødøy
Vi gikk innenfor Dønna, Tomma og Løkta før vi gikk inn mellom Lurøy og Stigen, gikk gjennom Kvarøy opp via Selsøyvik opp mellom Gjerøy og Rødøy før vi la rett kurs de ti siste nm. I Selsøyvik tok vi fem minutter med bensinfylling, jeg liker ikke å ha lite på tanken.

Klokken 03.00 var de 75 nm unnagjort og vi var ferdig fortøyd. 75 nm inklusive ekstratid med fylling i Selsøyvik gir ei god gjennomsnittsfart. Jeg kunne vekke fruen, vi gikk opp i hytta ved havna og tok kvelden.

Ønsker du å lese om fjordårets tur fra Bolga via ytterste vei og ned til Aure se på bloggen for forrige år..




.



Lovund


Fremme og i havn kl 03.00.

søndag 5. juli 2020

Unngå drukningsulykker

Nå i juni har det vært mange drukninger.
Mange skyldes bl.a bading, fra tidligere år vet vi at det i noen tilfeller er det manglende svømmeferdigheter. I år ser det også ut til å være tidlig varmt vær og dermed store temperaturforskjeller, det kan gi kuldesjokk.

Her er en tabell fra NRK.


Vi ser at av 45 druknede er 11 fra fritidsbåt og 2 fra yrkesfartøy.
Bakgrunnen for disse tallene kjenner jeg ikke.
Fall fra land med 24 og bading med 11 gir til sammen 30 druknede.

Link til artikkelen: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/mistet-sonnen-i-drukning-_-antall-drukningsulykker-oker-kraftig-1.15077972