Teknisk introduksjon
DSC systemet på VHF får posisjonsinfo fra plotterens GPS slik at den kan sende nødmeldinger som inneholder posisjon ved hjelp av to trykk på Distress knappen.
VHF kan ha innebygget AIS mottaker*, den sender da informasjon om andre båters posisjon, fart og kurs til plotterens skjerm og viser den oppå plotterens kart. Ulempen med bare AIS mottager er at andre båter ikke kan se deg. Man kan også ha en kombinert AIS sender og mottager, man ser da andre båter på plotteren samtidig som du vises på skjermen til alle andre som bruker AIS (AIS på VHF kan deaktiveres dersom du bruker separat AIS).
Samarbeidet mellom enhetene foregår ved hjelp av enten et nettverk kalt NMEA 2000 eller NMEA 0183.
NMEA 2000 er et bus-system (komunikasjonssytem). Man må legge et bus-system i båten, dvs en hovedledning som gjerne kalles Backbone eller Trunk-line, der man kobler til alle enhetene til samme ledning på spesielle kontakter. Bus kan beskrives som et kommunikasjonsspråk, som tillater at all kommunikasjon skjer via samme hoved-transportsystem (ledning), man gir og får informasjonen samtidig.
Et eksempel kan være at man har en stor moderne båt der mye informasjon og styring skal fram og
tilbake.
Med en gammeldags løsning så må man da legge en ledning for hver giver/ enhet som skal styres fra der de er og fram til f.eks styrekonsoll.
Med en bus løsning som NMEA 2000 legger man en enkelt ledning rundt hele skipet, der det er relevant settes det på T-stykker som man kan koble seg på. Når man da skal koble på f.eks en føler trengs det kun en kabel fra der føleren står og fram til nærmeste T-stykke.
NMEA 0183 krever at man legger ledning fra styrekonsollen og helt fram til enheten det skal snakkes med. Skal kommunikasjonen gå begge veier må man ha + og - leder begge veier, altså minst 4-ledere+ jord til hver del som skal snakke sammen. I NMEA 0193 er det kun en som kan "snakke" om gangen, med lav overføringshastighet og det er et betydelig tregere system enn NMEA2000.
VHF, Lowrance Link-8 VHF
Link-8 VHF er en stasjonær VHF med innebygget DCS med Distress, AIS mottager og NMEA 2000 og 0183 grensesnitt
Den har alle kritiske sikkerhetsfunksjoner man forventer og oppgis å være vanntett.
- VHF-sender/mottaker av DSC-klasse D med fast montering.
- Den har 25 W / 1 W sendeeffekt. Stor LCD-skjerm med høy oppløsning. Håndholdt mikrofon av høy kvalitet med innebygd høyttaler. Den har alle skannefunksjoner og Dual/tri-watch. Den har også 20 programmerbare navn med MMSI.
Første gang man skrur på apparatet programmerer man MMSI nummeret, det gjøres ved hjelp av vriknotten (rattet) på venstre side og man trykker enter ved å trykke inn knappen. Det fungerer godt og er enkelt, bare følg instruksjonene i boken. NB! Riktig MMSI må programmeres inn, det kan ikke rettes opp uten å sende inn enheten til importøren.
Tilkoblinger som finnes er antenne, kabler for NMEA0183, plugg for NMEA 2000 kabel, powersupply med mere.
Den har også kabling for høyttalere, fog hailer, osv.
VHF blir sannsynligvis montert ved siden av radio i knehøyde på siden, mikrofon henges ved siden av plotter på dashbord. (Skal vurdere denne løsningen før det blir skåret hull.)
VHF blir sannsynligvis montert ved siden av radio i knehøyde på siden, mikrofon henges ved siden av plotter på dashbord. (Skal vurdere denne løsningen før det blir skåret hull.)
AIS, Automatic identification system sender, sender ut data om posisjon, kurs, MMSI nummer, kallesignal og skipsnavn.
ProAIS er en klasse B/SO tranceiver med 5 watt effekt og innebygget GPS mottager.
ProAIS er en AIS av blackbox typen men den har noen varsellamper så det kan være greit at den monteres slik at det er mulig å se den. På min båt er det inne i skapet under førerstolen. Kablingen inn/ut fra boksen består av antenne kabel, NMEA 2000 kabel, og en felles kabel som splittes i strømforsyning, NMEA0183 kabling og en USB ledning. Det er også en inngang for ekstra GPS antenne.
USB kabelen brukes for å programmere enheten første gang pluss at den kan brukes til å monitorere enhetens funksjoner som GPS signal, sendingens kvalitet, staus på alle funksjoner osv.
En vanlig klasse B AIS sender hvert 30 sekund, for hurtiggående båter kan dette være litt sjeldent. Den såkalte SOTDMA teknologien gjør at det oppdateres hvert 5 sekund når hastigheten er over 24 knop. (SOTDMA- Self Organizing Time-Division Multiple Access)
Programmering må gjøres første gang AIS tranceiveren brukes, man legger inn MMSI nummer, båtens navn og størrelse samt kallesignal. MMSI nummeret kan ikke endres av bruker, den må da sendes inn og programmeres om.
Programmeringen er enkel, man må installere programvare på egen PC (via webb eller vedlagt CD), deretter er det bare å sette inn USB kontakten og trykke connect, legge inn de nødvendige data og trykke på overfør knappen (write cinfiguration). NB! Det må være riktig, MMSI kan ikke rettes opp uten å sende inn enheten.
Etter litt tid så finner man båten på skjermen eller på MarineTraffic.
Om man ønsker det kan man styre AIS ut-signalet med en egen bryter, dvs koble en bryter til to av ledningene.
Det er vistnok uhyre sjeldent med reklamasjoner på denne typen og jeg har opplevd god service fra importør og lokal forhandler, Industri og Marinediesel i Trondheim.
Jeg gjorde et forsøk angående strømforbruket når man ligger i ro. Jeg koblet AIS senderen opp og brukte et 10 ampere batteri. Det viste seg at EmTrak B350 AIS bruker lite strøm.
Etter 4 døgn kuttet AIS tranceiveren grunnet for lav spenning. (Knappe 100 timer.)
Med så lavt strømforbruk er det ikke noe tema at man må huske å skru av på natten.
Et typisk starter KIT for NMEA 2000 Inneholder en eller to dropkabel f.eks 3 m, 2 eller 3 T-stykker og 2 terminatorer samt en power supply ledning (6). Bilde fra Lowrance manual |
NMEA 2000 nettverket.
NMEA står for National Marine Electronics Association, det er en organisasjon som representerer de fleste leverandører innen maritim elektronikk.
Organisasjonen har utviklet et felles dataspråk (stammespråk) for at instrumentene skal kunne snakke sammen,
NMEA 2000 nettverket er et såkalt plug and play nettverk og har kapasitet på opptil 50 enheter før det blir komplisert.
Nettverket består av strømforsyning, hovedkabel som kalles backbone, T-koblinger og avstikkere til hver enkelt ekstern enhet som VHF, Kartplotter osv.
I endene må man ha terminatorer som stanser nettverksflyten. Terminatorene er endemotstander på 120 ohm.
Du får kjøpt ferdige starter kit med de nødvendige delene, starter kit koster 6-800 kr.
Siden nettverket har egen strømforsyning så bør det utstyres med egen bryter da det bruker litt strøm.
Fra testing av AIS |
AIS og VHF krever en antenne hver** På grunn av at jeg vil ha plass til kajakker på taket ønsker jeg
ikke antenne på taket eller på begge sidene av båten og på grunn av båthusets høyde kan jeg heller ikke ha noe som er høyere enn taket. Jeg monterer derfor begge antenne på Babord side. Begge er utstyrt med hurtigfeste for å legge dem ned.
Hvordan få ned antennekabelen er ikke løst enda.
Ved montasje av høyttalerne i taket ble det observert at det er tett fra taket og ned, her bør Jeanneau legge ferdig rør for antenner slik at det blir enklere
Det ligger an til å montere ei innfelt krydderhylle eller et lite innfelt skap i bakveggen på kabinen, da får jeg plass til å bore oppover og gjennom det lille faststøpte skillet mellom hulrommet i bakveggen og taket.
Jeg vet andre har boret med langt bor fra taket og helt ned, men jeg skal ha kajakker på taket så det er ikke aktuelt.
En leser fra Nederland har tipset om en måte å få opp antennekabel o.l. Han festet en snor i kabelstammen i taket (nås via hullene til høyttaler på SB side), deretter trakk han ned kabelen med snoren. Så festet han alle ledninger som skal opp til tauet og trakk det opp igjen.
Kabler man bør ha med i tillegg til båtens originalkabler: 2 stk antennekabel, 1 stk NMEA2000 kabel og 1 kabel for solcellepanel (+ og -). Solcellekabelen bør være 2,5 mm2. (Thank you)
**I stedet for to antenner så finnes det splitter, men ingen anbefaler det.